Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország jelenleg 52-ik a Világbank Doing Business 2020 versenyképességi rangsorában, amivel egy helyet javított a tavalyi felméréshez képest.

A javulása mögött a Világbank által vizsgált szempontok alapján döntően két kormányzati intézkedés áll - kommentálta a listát a Pénzügyminisztérium (PM).

Ezek a szociális hozzájárulási adó 2018. január elsejei csökkentése, valamint az áfa gyorsabb visszatérítése. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan bővülő elektronikus szolgáltatásai, illetve online rendszerei lehetővé teszik azt, hogy az érintettek hamarabb jutnak a pénzükhöz úgy, hogy közben az államkassza érdeke sem sérül - közölte a PM.

Az összevetésben a Világbank az adóadminisztráció mellett olyan szempontokat vizsgál, mint a vállalkozáslapítás, építési engedélyek beszerzése, az áram bekötése, a hitelhez való hozzáférés, vagy a fizetésképtelenségi ügyek kezelése.

Az idei, 190 országra kiterjedő rangsorban Magyarország eggyel előzi Marokkót, míg előttünk Horvátország áll. A visegrádi országok közül Lengyelország szerepel a legjobb, 40-ik helyen. A bővebben vett kelet-közép európai térségben Litvániában a legjobb üzletelni, a balti ország a 11-ik a nemzetközi rangsorban.

A tárca tervei szerint további intézkedésekkel javítja a jövőben a hazai versenyképességet.

A 2020-as jelentésben a vizsgált kategóriákban látványos elmozdulás nem látható a tavalyi összeállításhoz képest, így változatlanul ugyanazok a legfőbb előnyök és hiányosságok is. Uniós tagállamként a legjobb a besorolásunk több más tagállammal együtt a határokon átnyúló kereskedésben. A hitelhez jutásban és a szerződéseknek való érvényszerzés tekintetében is benne vagyunk az első negyvenben.

A kisebbségi befektetők védelmében viszont már csak a 97-ik Magyarország, és az infrastruktúrával kapcsolatos kritériumokban kaptuk a legrosszabb számokat. Az építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézésben csak a 108-ik vagyunk. A vizsgált szempontok közül messze az áramhoz való hozzájutás kategóriában kaptuk a legrosszabb pontszámot, itt csak 125-ik lettünk.

A nyugati, a magyar gazdaságra nézve viszonyítási pontként tekintett országokban érdekes fordítottságot mutatnak a pontszámok. Németország, és Ausztria, csak a 125-ik, illetve a 127-ik helyre került az üzletalapítás könnyűségének terén, ebben Magyarország a 87-ik.

Az infrastruktúrával kapcsolatos szempontokból nézve azonban jóval előttünk vannak, az engedélyezés és az áramszerzésben is kényelmesen benne van mindkét ország az első 50-ben. Utóbbit tekintve Németország az 5-ik.