David Malpass, a Világbank elnöke kedden a lengyelországi Varsói Közgazdasági Iskolában tartott beszédében elmondta, hogy a szervezet segít Ukrajnának a kritikus szolgáltatások biztosításában, beleértve a kórházi dolgozók bérének kifizetését, a nyugdíjakat és a szociális programok finanszírozását is, írta meg szerdán az Al Jazeera.

Malpass elmondta, hogy a csomagot az tette lehetővé, hogy az adományozó és a kedvezményezett országok hétfőn jóváhagyták a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA) 1 milliárd dolláros (350 milliárd forint) támogatását, valamint egy 100 millió dolláros IDA-kifizetést az Ukrajnával szomszédos Moldovának.

A Világbank egyik szóvivője elmondta, hogy az IDA 19. feltöltési fordulójából származó 1 milliárd dolláros finanszírozás mellett a bank fő kedvezményes hitelnyújtó ága, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) 472 millió dolláros (165 milliárd forint) hitelgaranciával toldja meg a támogatást.

David Malpass Lengyelországban, 2022 április 11.
David Malpass Lengyelországban, 2022 április 11. (Getty Images)

Ugyan a következő hetekben a bank igazgatótanácsának még jóvá kell hagynia a döntést, a Világbank szerint a csomag lehetővé tenné Ukrajnának, hogy "a háború alatt is folytassa az alapvető kormányzati szolgáltatások biztosítását."

A frissen bejelentett támogatás a múlt hónapban jóváhagyott mintegy 944 millió dolláros gyorsfinanszírozáson felül érkezik, amely a Világbankén túl az adományozó országok hozzájárulásait és az IBRD 350 millió dolláros költségvetés-támogatási finanszírozását is tartalmazta.

Előre számolnak

Vasárnap a Világbank előrejelzése szerint az ukrajnai háború idén 45 százalékkal csökkenti az ország gazdasági teljesítményét. Mindez annak tulajdonítható, hogy a helyi vállalkozások fele bezárt, a tengeren folytatott export szinte teljesen leállt, és a termelőkapacitás jó része véglegesen kiesett az orosz ágyútűznek köszönhetően.

Malpass korábban azt mondta, hogy a bank mintegy 3 milliárd dollárnyi rövid távú segélyen dolgozik Ukrajnának. Elmondta, hogy a Világbank elemzi a háború globális hatásait, beleértve az élelmiszer- és energiaárak megugrását, és "olyan válságreakciót készít elő, amely célzott támogatást nyújt a fejlődő országoknak".

Arra is kitért a Világbank elnöke, hogy az élelmiszerárak megugrása azonnali figyelmet igényel, és hozzátette, hogy az élelmiszerárak minden egyes százalékpontos emelkedése esetén 10 millió ember kerülhet mélyszegénységbe.

A gazdagok megengedhetik maguknak a hirtelen dráguló alapélelmiszereket, de a szegények nem. Az alultápláltság várhatóan növekedni fog, és ennek hatásait a gyermekek esetében lesz a legnehezebb visszafordítani
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tagországainak vezető gazdasági tisztviselői a jövő héten Washingtonban találkoznak, ahol az orosz invázió következményei lesznek a megbeszélések fő témája, beleértve az IMF gazdasági növekedési kilátásainak várható leminősítését.