Megindult a százalékok számolgatása azzal kapcsolatban, mekkora az esélye annak, hogy Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánusok elnökjelöltje saját elhatározásából vagy mások rábeszélésére kiszáll az amerikai elnökválasztási kampányból a november eleji szavazás előtt - kezdi saját kalkulációját a New York Times cikkírója, Justin Wolfers.

Az ABC News jelentése szerint a párt vezetői kezdik komolyan mérlegelni Trump lecserélésének lehetőségét, ami átszivárgott a politikai előrejelzések világába is. Ezen belül a New York-i lap szakírója a fogadásokat tartja a legjobb alapnak a viszonylag megbízható prognózis készítéséhez.

Ezek mellett szól, hogy a fogadók a pénzüket viszik be a játékba, azaz az őszinte véleményük alapján próbálják előre jelezni a lehetőségeket. A politikusokat biztosan, a politológusokat többé-kevésbé befolyásolhatják politikai számítások, elfogultságok a véleményalkotásban. Emellett a fogadások alapján számított esélyek sok ember véleményét összegzik.

Sokan mondó kis különbség

Az amerikai lap a brit Betfair pillanatnyi fogadásai alapján kialakuló elnökválasztási esélyekből indul ki. Ezek szerint a játékosok 25,8 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Republikánus Párt nyeri az elnökválasztást, és 24,1 százalékot adnak arra, hogy Trump lesz a győztes.

Más szóval 1,7 százalék jeleníti meg azt a valószínűséget, hogy az ingatlanbefektető kiszáll és a helyére álló versenyzővel a republikánus párt nyer. Persze az új jelölttel veszíthetnek is, aminek esélyét a New York Times szakírója a győzelem háromszorosára (durván 5 százalékra) tesz, mégpedig annak alapján, hogy a fogadók háromszor nagyobbra (74,2 százalékra) teszik a párt elnökválasztási bukását, mint győzelmét.

Végső soron a Trump nélküli győzelem, illetve vereség esélyeinek összege lehet az az arányszám, amely kifejezheti, megjelenítheti Trump kilépésének valószínűségét. Ez tehát 1,7 plusz 5, azaz 6,7 százalék.

Merre billen?

A jelenlegi helyzet persze két irányban is változhat. Javulhatnak az esélyei annak, hogy a párt Trumppal győz - így csökkenhet a 6,7 százalék - vagy romolhat ez az esély (azaz nőhet a győzelem lehetősége nélküle) - így nőhet kilépésének a valószínűsége.

Trump kitarthat egy ideig, hogy csak akkor szálljon ki, amikor győzelmi esélyei tovább romlanak, és a meccs reménytelennek látszik. (Nyugodtan hivatkozna arra, hogy a régi pártelit hátba döfte, elárulta és egyébként is - ahogy arra a napokban célzott - elcsalták volna vele szemben a választást.) Ez esetben a megtépázott párt és az új jelölt győzelmi esélyei a későn kiszálló bukott jelölt miatt rosszabbak lennének a mostaninál.

Javíthatja viszont a republikánusok kilátásait, ha gyorsan letudnák a jelöltcserét, és olyan valakit találnának Trump helyére, akinek van esélye fordítani az utolsó pillanatban. Paul Ryant, a képviselőház elnökét szokták ilyen beugrónak tartani, kérdés persze, hogy vállalná-e a kockázatot, illetve hogy Trump félre állna-e a kedvéért, ami nem igazán valószínű.

A New York Times szerkesztője végső soron 3 és 10 százalék közé teszi Donald Trump kiszállásának esélyét az elnökválasztási harcból.

Ilyen sem volt még!

Az amerikai Republikánus Párt történetében példátlan módon a párt egyik képviselője, Mike Coffman kampányt indított a párt hivatalos elnökjelöltje, Donald Trump ellen Coloradóban. Jóllehet a párton kívül sokat bírált Trump-ellenes politikusok tábora már a Republikánus Párton belül is egyre szélesedik, Mike Coffman a szövetségi törvényhozás első olyan tagja, aki nyíltan Trump-ellenes politikai hirdetésért fizet. A 61 éves Coffman, aki Denver egyik elővárosának képviselőjeként a negyedik ciklusát tölti a szövetségi törvényhozásban, sok más republikánus politikushoz hasonlóan veszélyben érzi újraválasztásának esélyeit. A demokraták ugyanis megpróbálják őt is Trumphoz kötni.

Mind republikánus, mind demokrata párti kampánystratégáknak egyre inkább meggyőződése, hogy az elnökségért folyó küzdelem minden korábbinál nagyobb mértékben befolyásolja majd a képviselőházi és szenátusi választásokat is.

Nemcsak a párt vezető személyiségei elégedetlenek Trumppal, hanem a republikánusokat nagy pénzadományokkal támogató donorok jó része is. Közülük néhányan már nyilvánosan is jelezték, hogy Hillary Clintont támogatják. Sajtóhírek szerint Clinton kampánycsapata, vagy maga Hillary Clinton meg is keresi őket, a támogatásukat kérve. (MTI)