Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ne csináljunk hülyeségeket!" Így szólt az előző amerikai elnökről elkeresztelt "Obama-doktrína". A már-már túl egyszerűnek látszó útmutatás az őt megelőző amerikai elnök 2003-as értelmetlen iraki háborújából vonta le az elemi tanulságot. Ugyanakkor defetistának hangzik, hiszen akkor mehetünk biztosra, hogy nem csinálunk ökörségeket, ha semmit sem csinálunk. Martin Wolf, a Financial Times publicistája mégis úgy gondolja: időszerű elismételni az Obama-doktránát.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap új igazgatója bemutatkozó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben a világ 90 százalékán lassulni fog a gazdasági növekedés, miután a világgazdaság különböző részeinek lefékeződése szinkronizálódott. A Brookings Institution és a Financial Times közös kutatása valamivel sötétebben fogalmaz: a világ a szinkronizált stagnálás állapotába került.

Bizonytalanság

E sötét jelenség mögött elsősorban a bizonytalanság erősödése áll, vagy - ahogy a Brookings szerzői megfogalmazták - "az állandó kereskedelmi feszültségek, a politikai bizonytalanság, a geopolitikai kockázatok és az aggodalmak amiatt, hogy a monetáris ösztönzők hatástalanná válnak". Ezek a körülmények aláássák a gazdasági fejlődést.

A World Economic Outlook, az IMF előrejelzése 2019-re háromszázalékos GDP-növekedést jósol a világgazdaságban a 2018-as 3,6 százalék után. A fejlett országok 1,7 százalékra mennek le 2,2-ről, a feltörekvők 3,9-re 4,5-ről. A világkereskedelem várhatóan csak 1,1 százalékkal bővül, míg egy éve még 3,6 százalékkal nőtt. Ez még többet mond a GDP-növekedésnél, ugyanis azt mutatja, hogy a kereskedelemben visszaszorul a globalizáció (deglobalisaiton).

Hülye dolgok

És nagyobb a veszélye, hogy a helyzet az IMF várakozásánál is rosszabbul alakul. Elmérgesedhet az USA és fő kereskedelmi partnerei közti kereskedelmi háború, ami a high-tech termékek fejlesztését és gyártását érintheti a legrosszabbul. Kaotikus lehet a brexit, továbbá elmérgesedhetnek a geopolitikai ellentétek a Közel-Keleten vagy Ázsiában. A legtöbb gond tipikusan az Obama-doktrínának megfelelő hülyeségek közé tartozik.

Donald Trump amerikai elnök vámpolitikája, ami szétveri a második világháború után kiépült kereskedelmi rendszert, viszont nem hoz helyette valami jobbat, hülyeség. A brexit, amely lerombolja az Egyesült Királyság gazdasági kapcsolatait a legfontosabb partnereivel, hülyeség. A Japán és Dél-Korea közti elmérgesedő vita, ami mindkét országot gyengíti, miközben a régióban egyre dominánsabb Kína, hülyeség.

A tűzzel játszunk

Az FT cikkírója szerint ez azt jelenti, hogy egy gyúlékony házban a tűzzel játszunk. Lawrence Summers közgazdász professzor, volt amerikai pénzügyminiszter szerint nem a globális gazdasági lassulás a fő gond, hanem hogy nem igazán van rá válaszunk. Például az amerikai jegybank, a Fed alig tudta 2,5 százalék fölé emelni alapkamatát az emelkedő gazdasági ciklusban, máris 180 fokos fordulatot kellett vennie. És a többi fejlett ország ugyanilyen helyzetben van: nem tud érezhetően könnyíteni a monetáris kondíciókon (mert már amúgy is szokatlanul enyhék), hogy élénkítse a gazdaságot.

Ez éles fénybe helyezi, hogy az aggregált kereslet hiányának alapvető, strukturális okai vannak már a 2007-2009-es gazdasági válság óta. És ezt csak súlyosbítja a nacionalista-pupulista-protekcionista gazdaságpolitika, illetve a szigorú költségvetésben való vallásos hit mint két újabb hülyeség.

Georgieva azt a következtetést vonta le az IMF helyzetképéből, hogy a világ országainak újra el kellene kötelezniük magukat a nemzetközi együttműködés mellett. Ismerve a világ legbefolyásosabb vezetőinek gondolkodását, ez talán túl ambiciózus igény - véli az FT szakírója. De talán abbahagyhatnák, hogy hülyeségekkel súlyosbítsák a világgazdaság bajait.