A vírus terjedésének megakadályozásának érdekében komoly korlátokat kell bevezetni a gazdaság működésében, így jelentősen visszaesik Európa teljesítménye - mondta egy háttérbeszélgetésen Tera Allas, a McKinsey tanácsadó cég szakértője.

A vállalat aktuális becslései szerint 25-30 százalékos visszaesés lehet Európa gazdaságában idén a járvány okán, nagyjából 60 millió állást kockázat a helyzet.

Leginkább a szolgáltató szektorokban érzékelhető a fenyegetettség.

Példaként ott van Németország, ahol a teljes munkaerő negyede érintett valamilyen formában, ott ennyi ember szorult rá az ellátásra, vagy a csökkentett munkaidőre. Nagy-Britanniában a teljes munkaerő 30 százalékát érinti a járvány, közülük sokan folyamodtak a bankokhoz valamilyen átvészelő kölcsön okán.

A statisztikák szerint azokra jár rá leginkább a rúd, akik kevésbé képzettek, nekik kell leginkább félteni az állásukat. Életkori szempontbók a fiatalok vannak veszélyben, az angol statisztikák alapján a fiatalok negyede félhet munkája elvesztésétől.

Sebastian Stern, a cég szakértője szerint nem lesz egyhamar helyreállás. Akár 2-3 évig lehet majd érezni a GDP-ben a kiesést, mielőtt Európában visszatérhet minden a rendes mederbe. Szerinte már most a strukturális versenyképességre is kell gondolni arra az esetre, amikor ez megtörténik.

A 2008-ban induló válsághoz képest a mostani annyiban más, hogy lényegében minden gazdasági szektor érintett. A visszaesést alapvetően a kereslet kimúlása okozza, az emberek nem fogyasztanak, nem tudnak, vagy nem akarnak venni termékeket.

Lesznek olyan iparágak amelyek egy, vagy két év alatt visszaállnak arra a termelékenységre mint ami a válság előtt adott volt - mondta Stern. De ez még akkor is csak legfeljebb 90 százaléka a lehet a korábban megszokottnak, kell a távolságtartás, és az egyéb járvány által indokolt elővigyázatosság.

Háborús idők óta nem láttunk ilyet

- mondta a Napi.hu kérdésére Tera Allas. Meglátása szerint a jelen helyzetben kell a kormányzati, vagyis a költségvetési támogatás, csakúgy, mint a jegybanki szerepvállalás a gazdaság megvédésének érdekében.