A temető az Egyesült Államok első világháborús szerepvállalásának jelképe: itt nyugszik 1541 amerikai katona, akik a közeli amerikai kórházban hunytak el.

A fegyverszünet centenáriumi ünnepségére Párizsba látogató amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy az első világháború az egyik legvéresebb konfliktus volt, a másfél millió francia katona oldalán 116 ezer amerikai katona vesztette életét.

Donald Trump szombaton az időjárási viszonyokra hivatkozva lemondott egy másik emlékhelyen, az észak-franciaországi belleau-i erdő amerikai katonai temetőjében tervezett koszorúzást, amiért hazájában számos bírálat érte.

Francia sajtóértesülések szerint szombaton az amerikai elnök helikoptere nem tudott felszállni Párizsból a rossz időjárási viszonyok miatt, hogy a fővárostól száz kilométerre található emlékhelyre elvigye az elnököt. Hírmagyarázók viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy eközben Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény helyszínén, a Párizstól északra található compiegne-i erdőben együtt koszorúzott.

Párizsból a temetőbe tartva Donald Trump a Twitteren mondott köszönetet Emmanuel Macron francia államfőnek a párizsi Diadalív alatt délelőtt tartott centenáriumi megemlékezéséért, amelyen csaknem száz ország delegációja képviseltette magát.

Ünnepi beszédében Macron mindenekelőtt az amerikai elnök által nyíltan vállalt nacionalizmus ellen emelt szót.

Trump elutazott, nélküle folytatódott a megemlékezés

Az amerikai elnök Suresnes-ből egyenesen az Orly repülőtérre indult, ahonnan az este folyamán hazaindul Washingtonba, miközben a centenáriumra érkezett vendégek egy része a párizsi La Villette csarnokba ment, ahol Angela Merkel, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök nyitották meg a Párizsi Békefórum elnevezésű háromnapos rendezvényt, amelynek témája a multilaterális világrend megőrzése. A rendezvényen Donald Trump nem kívánt részt venni, de a kétoldalú kapcsolatok helyett továbbra is a multilaterális megközelítést képviselő csaknem száz amerikai civil, jogvédő és környezetvédő szervezet képviselője felszólal majd a nagy nemzetközi szervezetek (IMF, OECD, ENSZ, Világbank, UNESCO) vezetőivel együtt.

Az amerikai elnököt kétnapos párizsi útjára elkísérte felesége, Melania Trump, aki a megemlékezést követően az állam- és kormányfők házastársainak ebédjén vett részt, amelyet a francia elnök felesége, Brigitte Macron adott a versailles-i kastélyban.

Tüntettek Trump ellen

Ezzel egy időben a párizsi République téren mintegy 1500-an tüntettek az amerikai elnök párizsi látogatása ellen. A háromórás békés megmozduláson a résztvevők Trump = Guerre (Trump = Háború) molinót feszítettek ki a téren álló szoborcsoportra és egy, az amerikai elnököt üvöltöző óriáscsecsemőként ábrázoló hatalmas léggömböt engedtek a magasba, valamint Mr Hate, Leave Europe (Gyűlölet úr, távozz Európából!) feliratot tartottak fel.

A Sem háború, sem háborús állapot elnevezésű kollektíva által szervezett tüntetésen a magukat nyíltan a Black bloc mozgalomhoz tartozó anarchista, antiglobalista csoportok is részt vettek, ezért a rendőrség a környéket teljesen lezárta a gépkocsiforgalom elől, és nagy erőkkel biztosította, mert rendbontásoktól tartott, de a megmozdulás incidensek nélkül ér véget - írta az MTI.