Az orvosok élvezhetik leginkább az emberek bizalmát és a politikusok a legkevésbé - derül ki az Ipsos globális megbízhatósági indexéből.

A 22 országban végzett felmérésből kiderült, a megkérdezettek kétharmada szerint az orvosokban és a tudósokban lehet leginkább megbízni, ez a 2019-es adatokhoz képest 7 százalékos növekedést jelent. Az Ipsos szerint a bizalom nagyfokú növekedése a világjárvány alatt végzett munkájukra vezethető vissza.

A felmérés szerint Nagy-Britannia világelső az orvosok iránti bizalom terén: 72 százalékuk ugyanis megbízhatónak érzi őket, amely szintén javult a 2018-as adatokhoz képest. Hasonló érzést táplálnak azonban a hollandok (71 százalék) és a kanadaiak is (70 százalék).

A legnagyobb változást azonban hazánkban ezen a téren hazánkban regisztrálták: a 2019 és 2021 közötti időszakban ugyanis 19 százalékkal nőtt az orvosokba vetett bizalom. Ezzel szemben Mexikó az egyetlen ország, ahol romlott az egészségügyi dolgozókba vetett hit, de a dél-koreai, valamint a japán válaszadók sem érzik magukat különös biztonságban az orvosok jelenlétében.

A magyarok emellett egyre inkább a tudósokra is felnéznek. A legutóbbi felmérés óta ugyanis 11 százalékkal nőtt az irántuk érzett bizalom, amellyel hazánk a vizsgált országok közül a nyolcadik helyen áll.

A tanárok viszont többnyire semleges pontszámokat kaptak a magyar válaszadóktól, nem úgy mint a politikusok, a rendőrök vagy az újságírók.

A magyarok ugyanis legkevésbé a politikusokban (11 százalék) és az újságírókban (szintén 11 százalék) bíznak meg, de a rendőrökbe vetett bizalom is kifejezetten alacsony, csupán 35 százalék.