Májusban Londonban és Rómában csaknem ötször többet kellett fizetni a lakossági fogyasztóknak, mint Budapesten – írja az Index a villamos energia és a gáz végfelhasználói árának összehasonlítása alapján, melyben megvizsgálta az Európai Unió összes fővárosának helyzetét.

A villamos energia végfelhasználói árát a háztartási ügyfelek számára értékesített áron vizsgáljuk, akkor Európában messze London és Róma a legdrágább város, majd Koppenhága, Bécs és Berlin következik. Magyarországon csak átlagosan 10,17 eurócentet kilowattóránként volt az ár. 

Ha a lakossági fogyasztók által felhasznált villamos energia átlagárait vásárlóerő-paritáson vizsgáljuk, Budapest a legjobb európai országok között van, a dobogó legalsó fokára fér fel – Málta fővárosa, Valletta és Belgrád előzi meg – írja a portál, amelynek Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy értékelte ezt, hogy a rezsicsökkentés védi a lakosságot, valamint az inflációt is kordában tartja. Azonban felvetette, hogy a magyar árazás nem vesz figyelembe megélhetési szempontokat, vagyis a tehetősek és a szegényebbek ugyanúgy spórolnak az árszabályozáson.

A magyar embereket védi most a kormány, de ezt valahonnan elő kell teremteni, hiszen ez a szolgáltatónál veszteséget generál – tette hozzá az elemző, úgy véli fontos lesz látni, hogy a világpiacokon hogyan alakulnak az árak, mert attól függ a rezsicsökkentés rendszerének fenntarthatósága.

Az energiaárak piacán a földgáz ára jelentősen emelkedett tavaly ősz óta, amikor a Gazprom visszafogta az Európába irányuló gázszállítmányokat, hogy nyomást helyezzen az EU-ra az Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyeztetése érdekében. Azóta pedig az ukrajnai háború hajtotta fel az árakat. 

Az európai földgázárak az elmúlt napokban csökkentek, mivel Oroszország valószínűleg nem fogja csökkenteni a további vevők felé irányuló szállításokat, miután vita alakult ki a Moszkva által követelt fizetési feltételekről. Az irányadó határidős jegyzések 9 százalékkal alacsonyabb szinten állapodtak meg csütörtökön, ami a keddi drágulást teljesen eltörölte. A keresletrombolásával – mivel Lengyelország, Bulgária, Finnország és Dánia sem vehet már a Gazpromtól gázt – még lejjebb hajthatja az árakat a Bloomberg szerint.