Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután Csehországban az éves infláció elérte a 14 százalékot és a villanyszámlák csúcsokat döntögetnek, Prága önkormányzata a közvilágítás korlátozása mellett döntött – jelentette a Radio Praha. Összesen 140 műemlék díszkivilágítását korábban kapcsolják le mint eddig, és a város egyes részein csökkentik a közvilágítás fényerejét.

A város vezetése szerint ezzel a megtakarítás mellett a fényszennyezés ellen is tehetnek. Ami a díszkivilágítást illeti, a nyári időszámítás idején éjjel egy óráról 11 órára hozzák előbbre a lámpaoltást, a téli időszámítás idején pedig vagy 10 órakor kapcsolják le e lámpákat, vagy még az is lehet, hogy ezt 9 órára hozzák előre.

Az új világítási politika nem érinti a prágai vár épületegyüttesét, mert annak kivilágítását külön kasszából finanszírozzák. A díszkivilágítás visszavétele jelképes megtakarítást hoz, a jelenlegi árakon 200 millió koronás teljes éves cechből mindössze kétmilliót, ám az okos utcai világítás alkalmazásával, ami lehetőség szerint mérsékli a lámpák fényerejét, akár ezek költségének harmadát is meg lehet takarítani.