Egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási eredmények látnak napvilágot Görögországban bő két héttel új újabb parlamenti választás előtt - a szabályok szerint ezen a hét végén lehet közzétenni az utolsó eredményeket. A legtöbb felmérés az elmúlt napokban azt mutatta, hogy az EU-IMF párossal kötött paktumot támogató konzervatív Új Demokrácia van az élen, ám a Public Issue nevű intézet hat százalékpontos előnyt jelzett a megállapodást elvető radikális baloldali Szirizánál - jelentette a Reuters. A Kapa és a Rass intézetnél 2,3-2,5 százalékpont az Új Demokrácia előnye.

A görög választási rendszer a kormányzóképesség érdekében a 300 fős parlament 50 képviselői helyét automatikusan a győztesnek adja, így az első hely jelentősége nagyobb annál, mint hogy a győztes milyen aránnyal nyer. A Sziriza nem megy szembe a görögök négyötödének akaratával, azaz nem kampányol az euró ellen. Azt állítja, hogy a kecske is jól lakhat - megúszhatják a megszorításokat - és a káposzta is megmaradhat - Görögország az eurózóna tagja maradhat.

Nemzeti önfeltámasztás

A Sziriza vezére, Alekszisz Ciprasz tegnapi nyilatkozatában ismét leszögezte, hogy elvetik a drachmához való visszatérést, de megerősítette azt is, hogy Görögországnak fel kell mondania az EU és az IMF segélyprogramját. Ehelyett új tervben kell megállapodni a gazdaság talpra állítása érdekében.

Nem fenyeget az a veszély, hogy kilépünk az eurózónából - állította. El kell vetnünk a segélycsomagot, mert az a katasztrófába visz bennünket, helyette ki kell dolgoznunk a saját nemzeti tervünket, amivel feltámasztjuk a gazdaságot.

Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője szintén elismételte pártja álláspontját: a mentőscsomag elutasítása rémséges következményekkel járna, kicsúszna a folyamatok ellenőrzése a döntéshozók kezéből és Görögország elszigetelődne. Aki erről beszél, az olyan mint egy gyerek, aki gyufával játszik a lőporraktárban.