A SOPK szerint a gazdasági fejlődés várható visszaesése elsősorban az euróövezet gazdasági teljesítményének lelassulásával hozható összefüggésbe.

A kamara MTI által ismertetett előrejelzése szerint Szlovákiában az idén várhatóan visszaesést lehet majd tapasztalni az ipari termelés növekedési ütemében is. Ez a mutató a kamara vélekedése szerint 2012-ben 4 százalékos emelkedést mutat majd, ez csak fele a 2011-ben tapasztaltnak.

A SOPK szerint Szlovákiában lassul majd a háztartások fogyasztói kiadásainak emelkedése. Mivel a kamara elemzése szerint a várható kiadásnövekedés jelentős része az áremelkedésekhez köthető, ez nem fog megmutatkozni a fogyasztásnövekedés terén.

A kamara a foglalkoztatottsági arány javulásának is csekély esélyét látja. "Az eurózóna gazdasági fejlődésének aktuális rizikói mellett és figyelembe véve, hogy a szlovákiai helyzet milyen szorosan kötődik ezekhez a változásokhoz, a foglalkoztatottság stagnálását Szlovákiában pozitív jelenségként lehetne értékelni" - szögezte le állásfoglalásában a kamara.

Szlovákia gazdasága utoljára 2009-ben jutott negatív értékekbe, 2010-ben és 2011-ben a GDP ismét növekedést tudott felmutatni.

A lengyel GDP a vártnál nagyobb ütemben nőtt

A lengyel gazdaság 4,2 százalékkal nőtt tavaly, az eddigi hivatalos várakozásnál nagyobb ütemben, és gyorsabban, mint 2010-ben - vélte Ludwik Kotecki lengyel pénzügyminiszter helyettes hétfőn. A pénzügyminisztérium illetékesei korábban 4 százalék körüli tavalyi gazdaságnövekedéssel számoltak az egy évvel korábbi 3,9 százalék után. Elemzők szerint idén a lengyel gazdaság növekedése 2,5-3,0 százalékra lassul elsősorban legfőbb piaca, az euróövezet keresletének visszaesésére.