Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németországban a vártnál is nagyobb mértékben mérséklődött a munkanélküliség májusban az exportpiaci fellendülésnek köszönhetően - tudatta a Bloomberg.

Az állástalanok száma a szezonálisan kiigazított adatok szerint 45 ezerrel csökkent 3,25 millióra, ami a legalacsonyabb érték 2008 decembere óta. A várakozások 17 ezres mérséklődésről szóltak. A kiigazított munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra esett vissza a korábbi 7,8 százalékról.

Nagyon pozitívak a munkaerő-piaci adatok köszönhetően az exportvezérelt gazdasági növekedésnek - mondják az elemzők. Ehhez hozzásegített az euró gyengülése is.

A kereslet az olyan termékek iránt mint a Siemens turbinák és a Daimler autók a feltörekvő gazdaságokban, mint például Kínában arra késztette a vállalatokat, hogy növeljék a munkavállalók számát.

Miközben az eurózónában tapasztalható pénzügyi krízis aláássa a fogyasztói bizalmat, az hozzájárult az exportpiacok fellendülésénhez az euró dollárral szembeni gyengülésének köszönhetően.

A német export 10,7 százalékkal nőtt márciusban, ami rekord érték 18 éven belül. A gyáripari megrendelések pedig 5 százalékkal bővültek, háromszor gyorsabban az előrejelzettnél.