A júliusban mért 1,21 millióról 1,14 millióra csökkent éves szinten - 2015 augusztusától idén augusztusig - a megkezdett építkezések száma, a kiadott engedélyeké pedig 1,144 millióról 1,139 millióra változott. Mindkét adat elmarad a piaci várakozástól.

Május óta nem volt ilyen alacsony a megkezdett lakásépítések száma. Az országos - majdnem 6 százalékos - visszaesés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a déli államokban csaknem 15 százalékkal csökkent a megkezdett építkezések száma, így északkeleten, közép-nyugaton és nyugaton hiába nőtt, nem tudta ezt ellensúlyozni.

Idén az év eleje óta ugyanakkor még mindig 6,1 százalékos a növekedés 2015 első nyolc hónapjához képest. Az építőipari szereplők alapvetően derűlátók: egyrészt folyamatosan javul a foglalkoztatási helyzet az Egyesült Államokban, jelenleg 4,9 százalékos a munkanélküliség. Másrészt a 6 százalékos sokévi átlaghoz képest rekordalacsony szint közelében, 3,50 százalékon van a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzálogkölcsön átlagos kamata.