A Vorarlbergben élő törökök által létrehozott érdekvédelmi szervezet a tartományi vezetőhöz, Markus Wallnerhez intézte levelét. Az állásfoglalás szerint a hiányzó együttérzés és az ellenséges megjegyzések miatt akarnak elmenni, mert megítélésük szerint a törökországi puccskísérlet óta csökkent a bizalom a török származású emberek iránt.

A levélben foglaltak értelmében az Ausztriát elhagyó családok egyúttal visszakérik az eddig befizetett társadalombiztosítási és nyugdíjpénztári hozzájárulásukat. A szervezet vezetője, Adnan Dincer szerint a levél a török bevándorlók százainak álláspontját tükrözi. Mint fogalmazott: az Ausztriában dolgozó törököket megalázó szóbeli támadás érte, már "nemkívánatosnak" érzik magukat az országban, ezért akarnak menni sokan.

QP | Quality Placement

Az Új mozgalom a jövőért (NBZ) elnevezésű érdekvédelmi szervezet, amelyet 1998-ban török származásúak alapították Vorarlbergben, tagja az osztrák Munkavállalói Kamarának (AK). A két ország viszonya azóta feszült, hogy Christian Kern osztrák kancellár felvetette a Törökország európai uniós csatlakozásáról folyó tárgyalások felfüggesztését, és egy másik vezető osztrák politikus hangot adott annak a véleményének, hogy Ankara a diktatúra felé halad.

Hétfőn Törökország konzultációra hazahívta bécsi nagykövetét, hogy "felülvizsgálják a kétoldalú kapcsolatok állását". A török külügyminiszter azzal magyarázta az intézkedést, hogy az osztrák hatóságok a hét végén engedélyezték Bécsben függetlenségpárti kurdok tüntetését, és hogy Ausztriában erősödik a törökellenes közbeszéd.

Sajnálatos módon számos ok miatt nem tartható fenn az eddigi államközi kapcsolat és a közös munka Ausztriával

- idézte a Der Standard című lap a külügyminisztert, aki arról is beszélt, hogy

Ausztria az utóbbi időben az idegengyűlölet és a rasszizmus központja, valamint az iszlám ellenfele lett.

A Der Standard beszámolója szerint az isztambuli osztrák főkonzulátuson kedden válságstáb ülésezett, a főkonzul és a gazdasági attasé mintegy 45 vállalkozóval egyeztetett a kialakult "feszült" helyzetről. Ausztria számára fontos kereskedelmi partner Törökország, ahol eddig mintegy ötmilliárd euró értékben fektettek be osztrák vállalatok.