Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybankok függetlenül végzik a munkájukat, ahogy az Európai Bizottság és Olli Rehn alelnök is, akinek nem áll szándékában lemondani - közölte az MTI kérdésére pénteken az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen.

A szóvivő a Matolcsy György jegybankelnök által javasolt gazdaságpolitikai irányváltásra úgy reagált: "a jegybankok függetlenül végzik a munkájukat, és ez az Európai Bizottságra és Olli Rehn alelnökre is igaz, aki továbbra is függetlenül fogja ellátni feladatát".

"Nem, azt tudom mondani, hogy Olli Rehnnek nem áll szándékában lemondani, és azt hiszem, ehhez jelenleg nem sok mindent tudnék hozzátenni" - tette egyértelművé a szóvivő.

Matolcsy György a Napi.hu és a Napi Gazdaság csütörtöki makrogazdasági konferenciáján szólította fel lemondásra Olli Rehnt, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnökét, mert szerinte hibázott, az EU pedig rossz gazdaságpolitikát folytatott, és nem megfelelően kezelte a válságot.

Az MNB elnöke csütörtökön olyan nyilatkozatot is tett, miszerint Mario Draghi ECB-elnök szerint az 1,30-as szint feletti euróárfolyam veszélyezteti a dél-európai államok versenyképességét. Az Európai Központi Bank (ECB) szóvivője azonban közölte: Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot korábban.