Az Ukrajna körüli feszültség, a kínai valuta árfolyamának hullámzása, illetve a politikai kockázatok erősödése Thaiföldön és Törökországban a bizonytalanság újabb hullámát indíthatja el a feltörekvő piacokon - írja elemzőkre hivatkozva a CNBC. A kockázatok egyelőre változatos képet mutatnak, de fennáll a veszélye annak, hogy átgyűrűznek egyik feltörekvő országról a másikra.

Ezért a befektetőknek észnél kell lenniük - hangsúlyozza Vishnu Varathan, a Mizuho Corporate Bank elemzője. Ugyanakkor inkább idegességre van okuk, mint rettegésre. Miután Ukrajnában a múlt hét végén eltávolították a hatalomból Viktor Janukovics államfőt, megerősödtek az ország államcsődjével, illetve a Nyugat és Oroszország viszonyának megromlásával kapcsolatos aggodalmak. Ez aztán szépen lehűtötte a befektetők kockázatvállalási kedvét.

Öngólt rúgtak a rubelnek

A tőke elkezdte keresni az ismert biztonságos menedékeket. A tízéves amerikai államkötvények hozama 2,66 százalékra esett, ami háromhetes mélypont, miközben az a dollárindex kéthetes csúcsra ugrott. Oroszország katonai gyakorlatot rendelt el az Ukrajna határán állomásozó csapatok harckészültségének tesztelésére, amire válaszul ötéves mélypontra 36 rubel/dollárra gyengült az orosz valuta.

A török líra 0,8 százalékkal, 2,23 líra/dollárra, háromhetes mélységbe gyengült, miután Tayyip Erdogan kormánya korrupciós botrányba keveredett. Ellenfelei a miniszterelnök lemondását követelik. A brazil jegybank eközben 25 bázisponttal, 10,75 százalékra emelte alapkamatát, ami világos jele annak, hogy a feltörekvő országoknak továbbra is lépéseket kell tenniük gazdaságaik védelme érdekében - állítják szakértők.

Feltámad a félelem

Az általános kockázatkerülés újra felütötte a fejét - véli Nizam Idris, a Macquarie Bank kötvénypiaci részlegének vezetője. Az egyik fő oka ennek az Ukrajnában kialakult feszültség. Az ukrán adósságok nagy részét Oroszország finanszírozza, így ha Kijev fizetésképtelenné válik, az Moszkvára is visszaütne. Az ukrán, illetve török és thai politikai bizonytalanság hozzáadódott a Fed monetáris enyhítésének visszavonásához és a kínai gazdaság homályos kilátásaihoz.

Ami az utóbbit illeti, a jüan értékének erős hullámzása nyomán sokan úgy vélik, hogy a pekingi vezetés kész szélesíteni a kínai valuta árfolyamának ingadozási sávját. Miután mégiscsak a világ második legnagyobb gazdaságáról van szó, ez a lehetőség a kiszámíthatatlanság új elemét viszi a világ pénzügyi rendszerébe. Emellett számba kell venni az ingatlanpiac lehűlését, az ehhez kapcsolódó hitelszigorításokat, aminek hatása érezhető lehet az egész ázsiai feltörekvő térségben - mondja Varathan.

Összességében a legkülönbözőbb fajta meglepetésekre számíthatnak a befektetők - teszi hozzá. Az egyik változat a Pandóra szelencéje típusú kockázat, ami azt jelenti, hogy még azt sem látjuk igazán előre, várnak-e ránk előre nem látható fejlemények. A másik lehetőség olyan, mint a dobozból előugró rugós figura, amelytől nagyot pislant az, akit meglepnek vele. Szóval mindenki jól teszi, ha beköti magát.