A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) kétségbeesett próbálkozásai ellenére visszatérhet hivatalába Traian Basescu ötvenegy napja felfüggesztett államfő, miután a parlament tudomásul vette a referendum érvénytelenségét kimondó alkotmánybírósági határozatot. Az USL még az utolsó percekben is ellenállt, a taláros testület határozatának felolvasását bojkottal próbálták megakadályozni, remélve, hogy kvórum hiányában az ülést elhalasztják.

Félő, hogy Basescu visszatérése nem hoz majd nyugalmat a hónapok óta feldúlt romániai belpolitikában, annak ellenére sem, hogy Victor Ponta kormányfő - az Európai Bizottság kategorikus felszólításának engedve - kijelentette: tiszteletben tartja az alkotmánybíróság határozatát. A politikai feszültség az év végén esedékes választásokig biztosan kitart, a lej árfolyamára nehezedő nyomás azonban enyhülni látszik, kitörésre azonban rövidtávon nincs esély - vélik a helyi elemzők.

Az alkotmánybíróság határozatának parlamenti felolvasása mindössze formalitás volt, a piacok - a döntés ismeretében - már a délelőtt pozitíven reagáltak a hírre. A jegybank (BNR) hétfőn 4,4667-es eruóárfolyamot tett közzé, ami nyolcheti csúcsra emelte a román nemzeti valutát az uniós fizetőeszközzel szemben. A devizapiacon reggel az eurót 4,4700-4,4720 lejért adták-vették, délután az árfolyam a 4,650-es szintig csökkent. Az államfő fefüggesztése miatt eluralkodott befektetői bizalmatlanság két hónap alatt történelmi mélységbe, 4,681-es szintre nyomta a lej euróval szembeni árfolyamát, az enyhe erősödés ellenére a piaci szereplők a választásokig további jelentős kilengésekre számítanak.

A bukaresti értéktőzsde (BVB) szereplőit látszólag nem foglalkoztatja a belpolitika, közel 2,2 millió eurós forgalom mellett a vezető indexek alig mutatnak változást a pénteki záróértékekhez képest. A blue chipek indexe 0,15 százalékos mínuszban zárt az energetikai vállalatok (BET-NG) 0,5 százalékot zuhantak. A befektetési alapok mutatója záráskor - a Fondul Proprietatea (FP) 0,19 százalékos vesztesége ellenére - 0,02 százalékos pluszt mutatott.