"Függetlenül attól, hogy éppen mit tesz, országunkat akkor is az Európai Bizottságétól gyökeresen eltérő politikai elveket valló kormány vezeti, az Európai Bizottság pedig ezen akar változtatni" - fogalmazott az állami rádiócsatornának adott interjúban Aberto Bagnai, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy "ez a hozzáállás ki fogja siklatni az egész európai projektet".

Sem politikai, sem gazdasági érvek nem szólnak a költségvetési terv struktúrájának átalakítása mellett - szögezte le az euroszkeptikus nézeteiről ismert Aberto Bagnai, aki 2012-ben írott könyvében "gazdasági szörnyetegnek" titulálta az európai közös devizát.

"Számos próbálkozásnak lehettünk tanúi európai intézmények részéről, hogy pánikot keltsenek az olasz gazdaság állapotát illetően, holott ennek pont az ellenkezője lenne a feladatuk. Szerencsére sikertelenül, mert az olasz gazdaság stabil lábakon áll" - szögezte le az interjúban Aberto Bagnai az MTI szerint.

Mindazonáltal az olasz politika az elmúlt napokban számos jelét adta annak, hogy kész engedni az Európai Bizottság követelésének a jövő évi költségvetési hiány csökkentésére, hogy elkerülje a túlzottdeficit-eljárást és a kiszabható büntetést, ami akár a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérheti.

Hétfő este egyeztetett a témában Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi Di Maio és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesek, valamint Giovanni Tria pénzügyminiszter. A megbeszélésük után kiadott közlemény szerint "a költségvetési számnál nem azt kell nézni, hogy mi áll a tizedesvessző után".

Az Il Messaggero olasz lap úgy értesült, hogy a tanácskozáson részt vett két miniszterelnök-helyettes szerint "a költségvetés nem ér meg egy háborút az Európai Unióval". Az Il Messaggero kedden arról számolt be, hogy az olasz kormány "szinte biztosan" a GDP 2,2 százalékára fogja vissza a jövő évi államháztartási hiánycélját az eredetileg tervezett 2,4 százalékról.

Az olasz gazdaság az idei harmadik negyedévben, 2015 második negyedéve óta a legkisebb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben a bővülés üteme 1,2 százalék volt.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az olasz GDP-növekedés a tavalyi 1,6 százalék után idén 1,1 százalékra lassul, jövőre is csak 1,2 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint 2018-2020-ban 1 százalék körül alakulhat az olasz gazdasági növekedés.