"Függetlenül attól, hogy éppen mit tesz, országunkat akkor is az Európai Bizottságétól gyökeresen eltérő politikai elveket valló kormány vezeti, az Európai Bizottság pedig ezen akar változtatni" - fogalmazott az állami rádiócsatornának adott interjúban Aberto Bagnai, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy "ez a hozzáállás ki fogja siklatni az egész európai projektet".

Sem politikai, sem gazdasági érvek nem szólnak a költségvetési terv struktúrájának átalakítása mellett - szögezte le az euroszkeptikus nézeteiről ismert Aberto Bagnai, aki 2012-ben írott könyvében "gazdasági szörnyetegnek" titulálta az európai közös devizát.

QP | Quality Placement

"Számos próbálkozásnak lehettünk tanúi európai intézmények részéről, hogy pánikot keltsenek az olasz gazdaság állapotát illetően, holott ennek pont az ellenkezője lenne a feladatuk. Szerencsére sikertelenül, mert az olasz gazdaság stabil lábakon áll" - szögezte le az interjúban Aberto Bagnai az MTI szerint.

Mindazonáltal az olasz politika az elmúlt napokban számos jelét adta annak, hogy kész engedni az Európai Bizottság követelésének a jövő évi költségvetési hiány csökkentésére, hogy elkerülje a túlzottdeficit-eljárást és a kiszabható büntetést, ami akár a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérheti.

Hétfő este egyeztetett a témában Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi Di Maio és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesek, valamint Giovanni Tria pénzügyminiszter. A megbeszélésük után kiadott közlemény szerint "a költségvetési számnál nem azt kell nézni, hogy mi áll a tizedesvessző után".

Az Il Messaggero olasz lap úgy értesült, hogy a tanácskozáson részt vett két miniszterelnök-helyettes szerint "a költségvetés nem ér meg egy háborút az Európai Unióval". Az Il Messaggero kedden arról számolt be, hogy az olasz kormány "szinte biztosan" a GDP 2,2 százalékára fogja vissza a jövő évi államháztartási hiánycélját az eredetileg tervezett 2,4 százalékról.

Az olasz gazdaság az idei harmadik negyedévben, 2015 második negyedéve óta a legkisebb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben a bővülés üteme 1,2 százalék volt.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az olasz GDP-növekedés a tavalyi 1,6 százalék után idén 1,1 százalékra lassul, jövőre is csak 1,2 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint 2018-2020-ban 1 százalék körül alakulhat az olasz gazdasági növekedés.