Eltiltaná Donald Trump volt államfőt az elnöki hivataltól az amerikai képviselőház bizottsága, amely a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-ai támadás körülményeit vizsgálta. A testület csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra másfél éves munkájáról szóló teljes jelentését.

A január 6-ai események egyike sem történt volna meg nélküle

- fogalmaz a jelentés.

Bűnvádi eljárás a volt elnök ellen

A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen az igazságügyi minisztérium számára. A javaslat kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, segítésével, támogatásával és felbujtással, valamint azzal vádolja a politikust, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését.

A vizsgálóbizottság javaslata nem kötelező érvényű, arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, minden bizonnyal Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.

A testület tagjai eljárást kezdeményeztek több republikánus képviselő ellen az alsóház etikai bizottságánál hétfőn, mert nem tettek eleget a vizsgálóbizottság idézésének. Az érintett képviselők között van Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője, a házelnöki poszt várományosa és Jim Jordan, akit a republikánusok a törvényhozás felügyeleti bizottságának elnökévé jelölnek januárban, amikor átveszik a többséget a képviselőházban.

Jim Jordan hétfőn szóvivője útján reagált, aki azt nyilatkozta, hogy a bizottság pártalapon, politikai színjátékot rendezett, tudatosan meghamisítva bizonyítékokat, és az Egyesült Államok Képviselőházának történetében első alkalommal megakadályozta, hogy egy vizsgálóbizottság munkájába a kisebbségben lévő párt képviselői is bekapcsolódjanak.

 A több mint 800 oldalas jelentés 18 hónap alatt készült közel 1200 interjún és több százezer dokumentumon, valamint több mint 60 szövetségi és állami bíróság ítéletén alapul.

A jelentés 17 konkrét megállapítást sorol fel, tárgyalja Trump és néhány társa cselekedeteinek jogi következményeit, és tartalmazza Trump és más személyek büntetőjogi vádemelését az igazságügyi minisztériumhoz - derül ki a hét elején közzétett összefoglalóból. A jelentés jogalkotási ajánlásokat is felsorol egy újabb hasonló támadás elhárítására - írja a Reuters.