A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kötött segélyhitelt az Eximbank folyósítja olyan ütemezéssel, hogy az nem veszélyeztetheti a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben meghatározott keretszámokat. A kormány felhívta a külgazdasági és külügyminisztert, folytasson tárgyalásokat a Fülöp-szigeteki féllel arról, hogy a Magyarország kormánya és a Fülöp-szigeteki Köztársaság kormánya közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodás mielőbb megkötésre kerüljön. A program 2022-ben indul és áthúzódik a következő évekre is.

Az Index.hu tavaly október 15-én adott hírt arról, hogy magyar vállalatok fogják elvégezni a legnagyobb Fülöp-szigeteki tó rehabilitációját, vízminőség-javítását és mérését is, emellett pedig a délkelet-ázsiai szigetország minden régiójába szállítanak víztisztító berendezéseket, ezáltal biztosítva az ivóvíz-ellátásukat. Ezt manilai tárgyalásai után jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető abban állapodott meg manilai tárgyalásain, hogy harmincmillió dolláros kötött segélyhitelprogram indul, amelyet magyar vállalatok hajtanak végre. Többek között a legnagyobb, több mint 900 négyzetkilométeres Laguna-tó rehabilitációját fogják elvégezni. A főváros, Manila közelében elterülő tó komoly szennyeződéstől szenved, így gyakorlatilag sem idegenforgalmi, sem más típusú igénybevétele nem lehetséges. Ezen akar változtatni a Fülöp-szigeteki kormány magyar vállalatok nagymértékű bevonásával ebbe a projektbe.