Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése válasz az Európai Unió biztonsági érdekeit és a tagállamok nemzetbiztonságát az ukrajnai háború miatt fenyegető fokozott kockázatokra.

Az orosz állampolgárok többé nem lesznek jogosultak az uniós beutazást megkönnyítő rendszer használatára, ehelyett hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárással kell szembesülniük - közölte az uniós biztos. Az uniós beutazást kérelmező orosz állampolgárok esetében is az uniós vízumkódex általános szabályai lesznek érvényesek, amelyek szerint egyebek mellett a vízumdíj az eddigi 35 euróról 80 euróra emelkedik. A vízumkiadás határideje a kérelem beadásától számított 10-ről 15 napra hosszabbodik, de egyedi esetekben legfeljebb 45 napra is hosszabbítható, ha a kérelem további vizsgálatára van szükség.

Lesznek kivételek

Az EU továbbra is biztosítja a belépést a lényeges célból beutazó orosz vízumkérelmezők bizonyos kategóriái, köztük az uniós polgárok családtagjai, az újságírók, a másként gondolkodók és a civil társadalom képviselői számára.

Az Európai Bizottság emellett közös uniós megközelítést is javasolt az Oroszország által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útlevelek elismerésének elutasítására. A jogalkotási javaslat szerint ez minden tagállamra kötelező érvényű lenne.

Következő lépésként az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megvizsgálja a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztésére vonatkozó javaslatot. Elfogadását követően a felfüggesztés az EU hivatalos lapjában való közzétételt követő második napon lép hatályba.