Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnöki rendelet Nigéria, Mianmar, Eritrea és Kirgizisztán állampolgárai számára felfüggeszti a bevándorló vízumok kiadását, de ezen országok állampolgárai változatlanul beléphetek az Egyesült Államokba. A szudániak és tanzániaiak pedig nem vehetnek részt abban az úgynevezett vízumlottó programban, amely zöldkártyát biztosít azoknak, akik szeretnének bevándorolni - írta az MTI.

A The Wall Street Journal szerint a kormányzat fontolgatta, hogy Fehéroroszország állampolgáraitól is megvonja a bevándorlási vízum lehetőségét, de végül letett róla. Mike Pompeo amerikai nagykövet egyébként éppen a napokban látogat Minszkbe, a fehérorosz fővárosba.

A rendelet február 22-én lép érvénybe. Donald Trump a napokban a davosi világgazdasági fórumon említette meg először nyilvánosan is, hogy kiegészíti azt a 2017 telén hozott intézkedését, amelynek értelmében egy sor országból megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. Akkor elsősorban - de nem kizárólag - a háborús övezetekben lévő, vagy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által sújtott országokból történő beutazást tiltotta meg.

Mivel ezen országok többségében muszlim vallásúak élnek, az amerikai sajtó egy részében "muszlim tiltás" néven híresült el az elnöki rendelet. A 2017-es tiltás Iránt, Líbiát, Szomáliát, Szíriát és Jement, továbbá Venezuelát és Észak-Koreát érintette.

A pénteken kiadott rendelkezés - az amerikai sajtóban nyilatkozó, de nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők szerint - azokat az országokat érinti, amelyek nem akartak, vagy nem tudtak eleget tenni az Egyesült Államok megkövetelte szigorú biztonsági feltételeknek. Ilyen feltétel például a bűncselekményekre vagy terrorizmusra vonatkozó adatok megosztásának elégtelen volta, vagy az elektronikus útlevelek rendszerének hiánya.