Az MI6 kormányzati hírszerzőintézet egykori szakembere szerint a betegeskedő orosz vezetőt mostanában folyamatosan orvosok hada veszi körül.

A 69 éves elnök azonban a közvetlen kollégáit sem avatja be abba, hogy betegsége mennyire súlyos, s egyáltalán gyógyítható-e  - mondta Steele, aki korábban az MI6 londoni orosz osztályát vezette. 

A moszkvai kabinet biztonsági tanácsának egyórás ülései is több ütemben zajlanak. A szünetekben Putyin kivonul a teremből, majd orvosi kezelésben részesítik, hogy a megbeszélést képes legyen folytatni. Tehát nyilvánvalóan súlyos beteg - állapította meg Steele.

Annyi bizonyos, hogy jelenlegi állapota nagyon komoly hatással van Oroszország kormányzására. A Kremlben ezért egyre nagyobb a zűrzavar, s valójában káosz van abból is, hogy nincs egyértelmű politikai iránymutatás az egyre betegebb Putyin gyakori távolléte miatt. A hadsereg szempontjából pedig a parancsnoki struktúrák nem úgy működnek, ahogyan kívánatos kellene.

Az orosz vezető egészségi állapota folyamatosan téma a nemzetközi sajtóban, egyes hírek szerint rákban szenved, kemoterápiás és szteroidos kezelés alatt áll, miközben egyéb betegségek is gyötrik. Más beszámolók szerint Putyin Parkinson-kórban vagy korai stádiumú demenciában szenved.

Kijlo Budanov az ukrán hadsereg vezérőrnagya szintén úgy nyilatkozott, hogy az orosz vezető súlyosan rákbeteg, és már folyamatban van egy műtét daganata eltávolítására.