Vlagyimir Putyin egy moszkvai kormányülésen azt javasolta, hogy vitassák meg Oroszország következő három évre szóló költségvetését, amelynek a fejlesztésre, a nagy infrastrukturális projektek megvalósítására és a gazdasági tevékenységek ösztönzésére kell összpontosítania.

„Viták vannak arról, hogy mire fordítsunk nagyobb figyelmet, hová irányítsunk több pénzt, vagy (hogy jobb-e) többet megtakarítani és biztonsági puffert létrehozni, hogyan hozzuk létre azt az új körülmények között, és mi az elégséges puffer a modern körülmények között, amikor a dollármentesítés jól ismert és elkerülhetetlen folyamata zajlik” – mondta az elnök. 

A Nemzetközi Valutaalap, a globális pénzügyi intézmény, amelyet 1944-ben hoztak létre, hogy a világ valutáit egy kombinált arany- és dollárszabvány alapján kezelje már korábban, a háború utáni hetekben jelezte, hogy Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia is megpróbálhat leszakadni a dollártartalék-rendszeréről. A sztenderd arany része 1971-ben tűnt el, amikor az Egyesült Államok egyoldalúan megszüntette folyó fizetési mérleghiányának aranyátutalásokkal történő kiegyenlítését. A dollár központi szerepe azonban 1974-ben megerősödött, amikor Szaúd-Arábia és más öböl menti olajtermelők beleegyeztek, hogy az amerikai biztonsági garanciákért cserébe az olajkereskedelem továbbra is dollárban folyik.

Most Putyin – vélhetően a nyugati szankciók miatt – újra belengette, hogy le kell építeni a dollár kereskedelemben játszott központi szerepét. Moszkvának vélhetően az fájhat a legjobban, hogy a háború miatt a teljes orosz devizatartalék 630 milliárdjából mintegy 320 milliárd dollárt vettek zár alá.

Putyin mentené a gazdaságot

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország magabiztosan megbirkózik a külső nyomással, amelyet egyes országok pénzügyi és technológiai agressziójának nevezett. Megjegyezte, hogy a kormány azonnal hatékony védelmi intézkedéseket hajtott végre, mechanizmusokat indított a kulcsfontosságú iparágak, a rendszerképző vállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására – idézi az Anadolu.

Valamennyi intézkedés célja a foglalkoztatás és a munkahelyek megőrzése, valamint az orosz állampolgárok, különösen a gyermekes családok és a nyugdíjasok célzott támogatása – mondta Putyin.