Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A féléves adat azt jelzi, hogy tovább mélyül a gazdaság válsága, mivel az első negyedévben 0,4, az első négy hónapban 2,1, január-májusban pedig 3,4 százalékos volt a GDP éves összevetésű visszaesése.

A gazdasági minisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a szankciókhoz való alkalmazkodása révén az év második felében már nőhet a GDP.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy Fehéroroszország GDP-je idén 6,4 százalékkal, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Szervezet (EBRD) szerint 4 százalékkal, az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint pedig akár 15 százalékkal is eshet.

Fehéroroszország, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetlen szövetségeseként részt vett az ukrajnai invázióban, emiatt uniós szankciók célpontjává vált. Több bankot és magánszemélyt is büntetőintézkedésekkel sújtottak, de már 2020-ban is szankciókat róttak ki az országra, miután Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által üldözött újságíró Litvániába tartó repülőgépét földre kényszerítették.

A járvány után éppen talpra állt Belarusz

Fehéroroszországban tavaly még 2,3 százalékkal nőtt a GDP, miután 2020-ban 0,9 százalékkal csökkent, 2019-ben pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Ugyancsak a Belstat közölte, hogy Fehéroroszországban az ipari termelés is 5,2 százalékkal csökkent az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest. Tavaly az ipari termelés 6,5 százalékkal nőtt Fehéroroszországban a 2020-as 0,7 százalékos csökkenés után.