Vlagyimir Putyin orosz államfő formálisan is elfogadta Joe Biden amerikai elnök meghívását egy találkozóra szemtől szemben - vette át a Kommerszant értesülését a Moscow Times. A gesztust a két elnök képviselőinek diplomáciai találkozóján, Genfben tették meg május 24-én. A Fehér Ház annyit közölt, hogy az Nyikolaj Patrusev, az orosz kormány biztonsági tanácsának titkára és Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója tárgyaltak a tervezett csúcstalálkozóról.

Patrusev Putyin elnök legközelebbi tanácsadóinak egyike, korábban vezette az orosz biztonsági szolgálatot (FSB), ami az orosz elit ranglétráján bejárt hosszú karrierjének csúcsa volt. A találkozó második magas rangú találkozó volt az orosz és az amerikai fél között, ezt megelőzően Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter tárgyalt néhány nappal korábban Reykjavíkban.

A két államfő csúcstalálkozóját június 15-én vagy 16-án tarthatják egy harmadik országban, bár sem az időpontot, sem a helyszínt nem véglegesítették még. Az első helyen jelenleg Svájc áll. Az amerikai közleményből nem derül ki, hogy mi lehet a napirendje a csúcstalálkozónak, csak annyit árultak el, hogy a Patrusev és Sullivan beszélt a Fehéroroszországban földre kényszerített utasszállító gép ügyéről is.