Vlagyimir Putyin orosz elnök eltökélt egy "nagyobb Oroszország" létrehozásában, annak ellenére, hogy az ukrajnai inváziója nem járt gyors sikerrel - jelentette ki Liz Truss a Telegraphnak adott interjújában. Szerinte komolyan vehető orosz tervek vannak arra, hogy megtámadják Moldovát is. 

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság (másként Dnyeszteren Túli Terület, Transznisztria vagy Dnyeszteren Túli Köztársaság) a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv, amelyre Oroszország a mai napig területi igénnyel el.

Rusztam Minnekajevnek, Oroszország központi katonai körzetének parancsnokhelyettese még áprilisban jelentette ki, hogy Moszkva célja az egész keleti Donbász régió elfoglalása, összekapcsolása a Krím félszigettel, és Ukrajna egész déli részének elfoglalása egészen Moldova szakadár, oroszok által megszállt régiójáig. Ezt követően április 26-án robbantottak az oroszbarát szeparatisták területén. Moldova, amely délnyugaton határos Ukrajnával, nem tagja a NATO-szövetségnek.

Liz Truss elmondta, hogy tárgyalások folynak annak érdekében, hogy Moldova védelmi erői el tudjanak hárítani minden jövőbeli támadást.

"Szeretném, ha Moldova a NATO-szabványnak megfelelően lenne felszerelve. Erről tárgyalunk a szövetségeseinkkel" - mondta a Telegraphnak a brit külügyminiszter.

"Putyin teljesen világosan kifejezte, hogy egy nagyobb Oroszország létrehozására törekszik. És csak azért, mert a Kijev elfoglalására tett kísérletei nem voltak sikeresek, nem jelenti azt, hogy feladta ezeket az ambícióit" - állította a politikus.

Ha Truss terveit elfogadják, a NATO-tagok modern fegyvereket biztosítanának Moldovának a szovjet korabeli felszerelések helyett, és kiképeznék a katonákat azok használatára.