Tiltakozások robbantak ki Oroszország-szerte a tartalékosok részleges mozgósításával szemben - adta hírül az orosz belpolitika fejleményeit is nyomon követő, Lettországban működő Meduza internetes portál híre alapján a Newsweek. Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője szeptember 21-én reggel jelentette be a kormány erről szóló döntését, amelynek nyomán 300 ezer férfit küldhetnek az ukrajnai frontra.

A Meduza beszámolója szerint a rendőrség szembe került a tucatnyi városban kezdődött demonstrációk résztvevőivel. Több tucat ember tüntetéséről szólnak a hírek a szibériai Irkutszk és Ulan-Ude városából, de hasonló információk érkeztek Habarovszkból és Jakutszkból. Az Avtozak LIVE Telegram csatornán olyan képeket osztottak meg, amelyek az emberek Le a mozgósítással! feliratú transzparenseket emeltek a magasba és ugyanezt skandálták.

Le a háborúval!

Más táblákon a Le a háborúval!, a Nemet mondunk a háborúra sír-osításra feliratok  jelentek meg. A háború ellen tüntetők Oroszországban nagy kockázatot vállalnak. Amennyiben a rendőrség letartóztatja őket, az ügyészség 15 évig terjedő börtönbüntetést kérhet rájuk. A Meduza szerint ezt a lehetőséget máris meglebegtették Moszkvában.

Ezt megelőzően több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze Change.org petíciósite-on indított aláírásgyűjtésben a mozgósítás ellen. Az orosz nyelvű tiltakozást egy ismeretlen indította Soft Power álnéven. Az aláírók elutasítják a részleges és a teljes mozgósítást, mert szerintük Putyin elnöknek nem volt legális felhatalmazása, vagy akár jól alátámasztható indoka ezt elrendelni, és kitenni testvéreiket, gyermekeiket, férjeiket, apáikat vagy nagyapáikat a háborúval járó morális és fizikai veszélynek.