Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz biztonsági vezetők úgy vélik, hogy az ukrajnai háború kudarc, ami arra utal, hogy Vlagyimir Putyin rendszere egyre gyengébb. - állítja az Oroszországgal kapcsolatos biztonsági fenyegetések szakértője, Christo Grozev, aki szerint a fegyveres erőkön belül már az az uralkodó nézet, hogy nem lehet megnyerni a háborút. 

Ahhoz, hogy esélye legyen a háború megnyerésére, Grozev szerint az orosz elnöknek teljes mozgósításra lenne szüksége, de ez otthon gondot okozna neki. A tömeges mozgósítás a társadalmi feszültségek kipattanásához vezetne Oroszországban - tette hozzá Grozev a Metro szerint.

Putyin belső köreiben vannak olyanok, akik nyomást gyakorolhatnak rá, hogy nukleáris vagy vegyi fegyvereket használjon - folytatta a Bellingcat orosz védelmi erőkkel foglalkozó szakértője -, de mások azt fogják mondani, hogy "elég volt". Ezek az emberek azt mondanák, hogy "jobb, ha nem pazaroljuk el újabb 10 ezer katona és tiszt életét az elemző szerint.

Bár pontos számok nem állnak rendelkezésre, becslések szerint több ezer orosz katona halt meg az ország brutális ukrajnai offenzívájában. A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország a haderejének egyharmadát vesztette el. Ukrajna az állítja, már nagyjából 29-29 ezer orosz fegyveres életét követelte az invázió.

Nyugati tisztviselők szerint a katonai kudarcokkal szembesülő Oroszország veszít lendületéből, ahogy az ukrajnai háború folytatódik. A héten a legnagyobb sikerük az volt, hogy több hét ostrom után elfoglalták Mariupol teljes területét, kapituláltak az ukrán védelmi erők az Azovsztal üzemében.

Grozev azt mondta, hogy az FSZB - vagyis a belbiztonsági titkosszolgálat - tisztviselői, akik tudják, hány orosz katona halt meg, úgy gondolják, hogy Putyin kezdi elveszíteni a hatalmát. 'Ezek a biztonsági erők azon részei, akik tudják, hogy milyen veszélyek leselkednek a rezsimre, és ők maguk most a jövőjüket készítik elő' - mondta a Metro szerint. 

A szakértő szerint az FSZB és a GRU számos tisztviselője készül a Putyin utáni Oroszországra. "Néhányan közülük keresik a lehetőséget, hogy kivigyék a családjukat Oroszországból" - mondta Grozev.

Múlt héten Ukrajna katonai hírszerzésének vezetője a Sky Newsnak azt mondta, hogy már folyamatban van egy puccs Putyin megbuktatására. "Lehetetlen megállítani" - mondta Kijrilo Budanov vezérőrnagy.

A Business Insider korábban arról számolt be, hogy a diktátor elleni puccsot tipikusan motiváló sérelmek - a küszködő gazdaság, a katonai kudarcok és a lankadó morál - már adottak Oroszországban. Putyin azonban évtizedeket töltött azzal, hogy rendszerét puccsbiztossá tegye.