Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője egy pillanatra visszatért a nemzetközi diplomácia színpadára azzal, hogy egy asztalhoz ültette Nikol Pashinyan örmény miniszterelnököt, és Ilham Alijev azerbajdzsáni államfőt – derül ki a Moscow Times tudósításából. Elérte, hogy tárgyalópartnerei megígérjék: országaik nem fognak erőt alkalmazni egymással szemben fennálló vitáikban.

Az orosz elnök nagyon pozitívnak minősítette a csúcstalálkozót, amely megteremheti az alapját a jövőbeni megállapodásoknak a felek között. Oroszország átfogó rendezést akar a térségben, ahol a két országnak területi vitája van egymással. Putyin elmondása szerint kapcsolatban marad vezetőtársaival, hogy véget vessenek a konfliktusoknak. A nézeteltérések legutóbb egy hónapja vezettek több száz katona halálát okozó fegyveres összecsapáshoz.

Örményország és Azerbajdzsán az 1990-es években és 2020-ban vívott háborút egymással az utóbbi ország területén lévő, örmények lakta Nagorno-Karabakh enklávé birtoklásáért. Az utóbbi továbbra is az örmények kezén maradt, ám a területet és Örményországot összekötő folyosót biztosítására kétezer orosz békefenntartó katonát kellett a térségbe vezényelni

Megjelent a színen a nyugat

Az orosz vezetést aggaszthatja, hogy az Oroszország „hátsó udvarának” számító kaukázusi térségben az USA és az EU. Az említett konfliktust amerikai közvetítéssel hagyták abba, miután Moszkvát lefoglalja Ukrajna lerombolása, és így nem maradt energiája beavatkozni. Augusztusban Emmanuel Macron francia államfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke látta vendégül Pahinyant és Alijevet Brüsszelben. Uniós és amerikai közvetítéssel október elején kezdett tárgyalásokat az azeri és az örmény külügyminiszter egy jövőbeli béketervről.

Putyin nemrégiben visszautasította Macron állítását, miszerint a Kreml igyekszik aláásni nyugati közreműködéssel folyó béketárgyalásokat. Az azeri-örmény konfliktus az enkláve körül a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta 30 ezer életet követelt.