Az Ukrajna ellen indított inváziójában ez volt az első személyes megszégyenülés Vlagyimir Putyin számára – idézi a Moscow Times Joran Bozilovot, a Szófia Biztonsági Fórum kutatóintézet igazgatóját. A szakértő az Oroszországot és a Krím félszigetet összekötő kercsi híd elleni merényletről beszélt. A Kercsi-szoroson átívelő hidat az orosz államfő személyesen avatta fel, és mind az oroszok, mind az ukránok – de különösen az utóbbiak – szemében az Ukrajnától elcsatolt terület Oroszországhoz tartozásának szimbóluma.

Oroszország megmutatta, hogy képes tovább eszkalálni az Ukrajna ellen indított agresszióját azzal, hogy egyre több civil célpontot támad – értékeli a merénylet után az ukrán városokra zúdított orosz rakétaesőt Wojciech Lorenz, a lengyelországi Nemzetközi Kapcsolatok Intézete vezetője. Az orosz rezsimre nyomást gyakorolnak a saját propagandistái és megmondóemberei, akik azt várják, hogy a hadsereg bizonyítsa be, hogy képes válaszolni az ukránok nyár vége óta tartó sikeres ellentámadására.

Orosz tisztviselők és a Kreml szövetségesei üdvözölték a civil célpontok ellen indított légitámadást, amit a keményvonalas radikálisok régóta követeltek – írta az újabb agressziót követően a Bloomberg. Putyint minden bizonnyal meggyőzték arról, hogy agresszívabban kell fellépnie a háborúban – értékelte a helyzetet Tatjana Sztanovaja, az R.Politik tanácsadó cég alapítója a Telegram közösségi portálon megjelent posztjában. Minél tovább megy ezen az úton, annál rosszabb lesz a helyzet és már nincs lehetőség a visszafordulásra.

Egyesek megtapsolták a civilek lemészárlását

Az orosz keményvonalasok nehezen viselik az ukrán hadsereg sikereit, volt köztük olyan, aki azt találta mondani, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek főbe kellene lőnie magát a kudarc nyomán. A kercsi híd elleni merénylet megerősítette a tehetetlenség érzését bennük. Ezért aztán megtapsolták az ezt követő, civil célpontokat támadó rakétacsapást. Ramzan Kadirov csecsen vezető, az orosz katonai vezetés egyik legnagyobb bírálója azt üzente a támadás után, hogy 100 százalékban elégedett azzal.

A krími híd megtámadásával az ukránok átléptek egy vörös vonalat – jelentette ki Margarita Simonjan, az állami RT hírügynökség vezetője arra utalva, hogy Moszkva ukrán akciónak tartja a merényletet. - Most megkapták a választ. Oroszországban általános a vélemény, hogy erős támadásokkal le kell rombolni a teljes infrastruktúrát, amit az ukrán hadsereg használhat – interpretálta a civilek elleni támadást Szergej Markov, a Kreml egyik tanácsadója szintén a Telegramon.

Fehérorosz vonal

Eközben megjelent egy új fenyegetés is ukrán nézőpontból, ugyanis Alekszandr Lukasenka belarusz államfő bejelentette, hogy közös regionális katonai csoportot hoznak létre orosz barátaikkal, ami felveti a kérdést, hogy a fehérorosz hadsereg beszállhat-e az Ukrajna elleni háborúba – veti fel a Moscow Times cikke. William Alberque, a londoni International Institute for Strategic Studies kutatóintézet katonai szakértője kétli ezt, mondván: a belorusz hadsereg saját társadalmának elnyomásával van elfoglalva.

Mások sem hisznek a közvetlen fehérorosz részvételben, de arra azért jó az új fenyegetés, hogy az ukránoknak erőforrásokat kell áldozniuk az országuk északi határának védelmére.

Összességében a szakértők úgy látják, hogy az oroszok nem tudják rendszeresen megismételni a rakéta- és drónbombázást, ezért a nyugat nem fogja az erőforrásait az ukrán légvédelem erősítésére fordítani. Még az orosz hadsereg fegyvertartaléka sem kimeríthetetlen, és a nyugati szankciók miatt nem tudják gyorsan újra legyártani az elhasznált muníciót. A látványos támadás inkább csak egy látványos gesztus volt.