Az fehéroroszországi ellenzék eltiprását és az Ukrajna ellen indított inváziót követő cseh tüntetéseken az elmúlt két és fél évben feltűnt egy papírmasé szobor, amely Vlagyimir Putyint, Oroszország és Alekszandr Lukasenkát, Fehéroroszország államfőjét ábrázolja meztelenül, kínos pózban, ám az alkotók úgy érezték, itt az ideje, hogy valami hasznot is hajtson a művük. Ezért árverésre bocsátották - tudósít a Radio Praha.

A furcsa műalkotás legutóbb akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor az Európai Unió tagállamainak vezetői a prágai várban tartottak informális csúcsértekezletet. (Jelenleg Csehország az EU soros elnöke.) Ezt megelőzően számos eseményen feltűntek a cseh fővárosban 2021 áprilisa óta, amikor az orosz nagykövetség előtt először megjelentek vele az alkotók.

A vécépapír-gurigák azt követően váltak a putyini rezsimmel szembeni ellenállás szimbólumává, miután Alekszej Navalnij ellenzéki mozgalma bemutatta azt a dokumentumfilmet, amelyen az orosz államfő pazar fekete-tengeri dácsája látható. A film alkotói szerint Putyin lopott pénzből építette a dácsát és természetesen nincs a nevén. Az orosz államfő tagadja ezt az állítást.

A meztelen gyilkos

A nyaraló tartozékai között volt egy vécépapír-guriga is, amelynek értékét 15 ezer euróra (hatmillió forint) becsülték. Így született "A meztelen gyilkos" című szobor, amely az orosz államfőt egy arany vécén ülve ábrázolja, kezében az arany vécépapírral.

Otakar van Gemund, a Kaputin cseh művészcsoport tagja, az alkotás ötletadója azzal indokolja az orosz államfő meztelen ábrázolását, hogy utalni akart A császár új ruhája című Andersen-mesére. Szerinte Putyinról is ki fog derülni, hogy nem erős kezű vezető, hanem szimpla maffiafőnök, aki azt hiszi magáról, hogy államférfi.

Bővülő műalkotás

A szobor ezt követően számos változáson ment keresztül. Eredetileg a nyakában egy pár bokszkesztyű volt, a kezében egy Novicsok tisztító termék, amely az orosz titkosszolgálat Novicsok idegméreggel végrehajtott merényleteire utalt, illetve az arany vécépapír.

A fehérorosz ellenzéki tüntetések 2020-2021-es véres leverése után egy apró meztelen figura került a Putyin-alak térdére, aki Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfőt figurázza ki és átkeresztelték a szobrot "A két gyilkosra".

Később, amikor 2022 elején kiderültek az orosz katonák gyilkosságai a Kijev melletti Bucsa településen egy további alak került a szobor elé az áldozatokat szimbolizálva és a Putyin-alak nyakába egy nagy arany Z betűt tartalmazó láncot tettek. (A Z-t az inváziós orosz járművekre festették fel, hogy megkülönböztessék azokat az azonos típusú ukrán járművektől.)

Árverésre bocsátják

Ez tényleg egy undorító dolog, a feleségem utálja - mondja Otakar van Gemund. Szerinte senki se tartaná az otthonában, de múzeumokat érdekelhet, mert tükrözi a mai korszellemet. Ennek szellemében december 20-áig tartó árverésre bocsátották a szobrot 10 ezer eurós (négymillió forint) indulóárral. A bevételből egy harci drónt akarnak venni az ukrán hadseregnek.