Vlagyimir Putyin elnök 2018-ban egy sor új fegyvert mutatott be, köztük egy új interkontinentális ballisztikus rakétát, víz alatti nukleáris drónokat, egy szuperszonikus fegyvert és egy új lézerfegyvert. Utóbbi, a Pereszvet nevű nagyteljesítményű lézerről most azt állítja Moszkva, hogy bevetette az ukrajnai háborúban.

A középkori ortodox harcos szerzetesről, Alexander Peresvetről elnevezett eszközt az orosz hivatalos tájékoztatás szerint már széles körben alkalmazzák, és akár 1500 km magasan a Föld fölött lévő műholdakat is képes elvakítani. Ukrajnában viszont a lézerekkel drónokat gyújtanak fel vele.

Jurij Boriszov, a katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes egy moszkvai konferencián elmondta, hogy a Pereszvet öt másodperc alatt eléget egy 5 kilométer távolságra lévő drónt. Mint a kormánytag közölte, ennek egy továbbfejlesztett változatát, a Zadirát is használják már. 

A Zadiráról nyilvánosan szinte semmit sem tudni, de 2017-ben az orosz média szerint az orosz állami nukleáris vállalat, a Roszatom segített a kifejlesztésében egy fegyveralapú új fizikai elvek létrehozására irányuló program részeként, amelyet az orosz rövidítéssel ONFP-nek neveznek – írja a Reuters

Boriszov arról is beszélt, hogy nemrég tért vissza a Nyizsnyij Novgorod régióban található Szarovból, egy elzárt városból, amelyet egykor Arzamas-16 néven ismertek, mert annyira titkos volt, és amely az orosz atomfegyver-kutatás egyik központja. Azt mondta, hogy a széles elektromágneses sávot használó lézerfegyverek új generációja végső soron a hagyományos fegyverek helyébe lép.

Az Egyesült Államok kizárta, hogy saját vagy NATO-erőket küldjön Ukrajnába, de Washington és szövetségesei több milliárd dollár értékben szállítottak fegyvereket Kijevnek, például drónokat, Howitzer nehéztüzérségi eszközöket, légvédelmi Stinger és páncéltörő Javelin rakétákat.

Putyin az ilyen nagymértékű fegyverszállítmányokat az Egyesült Államok Oroszország elpusztítására irányuló szélesebb körű terv részének tekinti - és megígérte, hogy ez soha nem fog sikerülni. Boriszov szerint pedig a nyugati fegyverek miatt vetik be a titkos lézeres eszközeiket.

A lézerek használata műholdak elvakítására - vagy akár elégetésére - egykor a sci-fi birodalmából származó fantázia volt, de az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Kína és Oroszország évek óta dolgoznak az ilyen fegyverek változatain.

A hagyományos hadviselésben a drónok elégetéséből származó előnyök mellett a felderítő rendszerek elvakítása stratégiai jelentőséggel is bír, mivel a műholdakat a nukleáris fegyvereket hordozó interkontinentális ballisztikus rakéták megfigyelésére használják.