Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz hadsereg felvonulása Ukrajna határai mentén, arra készteti az elemzőket, hogy mérlegeljék, milyen eséllyel szállhatna szembe az ukrán katonaság egy kiterjedt orosz támadással szemben - írja a bne IntelliNews régiós hírportál. A szakértők egyetértenek abban, hogy bár az ukrán hadsereg jobb állapotban van most, mint amilyenben 2014-ben, a Krím orosz elfoglalása és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása idején volt, még mindig az esélytelenek nyugalmával léphetne be a háborúba.

Az ukrán hadsereg valójában nem csupán jobb, mint hét éve volt, hanem sokkal jobban felkészült arra, hogy szembe szálljon az oroszokkal, mint annak idején. Ez igaz mind a felszereltségére, mint a harci tapasztalatára. Ukrajna 2019-ben a GDP-je 3,4 százalékát költötte védelmi kiadásokra, szemben 2014-gyel, amikor csupán 2,2 százalék volt ez az arány (a NATO kétszázalékos GDP-arányos védelmi büdzsét vár el tagállamaitól, amit többségük nem teljesít).

Az ukrán hadsereg aktív létszáma 255 ezer fő és lehetőség van további 900 ezer tartalékos mozgósítására. Nemzetközi összehasonlításban az ország a 13. helyen áll a harckocsik számát, 7.-en a többi felfegyverzett harcjárművet és szintén a hetediken a vontatott tüzérséget illetően. Ugyanakkor Moszkva 2019-ben közel 60 hatvan milliárd dollárral költött többet katonai kiadásokra, mint Kijev. Az orosz hadsereg a tankok és a vontatott tüzérségi eszközök számában az első a világon.

Ha megindulnának

Végül is tehát egy ukrán-orosz háború Dávid és Góliát harca lenne - összegzi a helyzetet Ilja Ponomarenko, az angol nyelvű ukrán Kyiv Post védelmi ügyekben illetékes szakírója. Szerinte az ukrán csapatoknak akkor lenne esélyük némi sikerre, ha képesek lennének rendkívül mozgékonyan reagálni a támadásra, kihasználva, hogy hazai pályán vannak. Enélkül napok alatt összeomolhat a védekezés.

Miközben az ukrán erők elég jó helyzetben vannak ahhoz, hogy megfékezzenek egy támadást Donbaszban, a Guardian moszkvai tudósítója, Andrew Roth szerint nem lennének képesek több frontos háborút vívni, ha az oroszok a Krím felől vagy északról is rárontanának Ukrajnára. Márpedig ezeken a részeken néhány száz kilométerre a határtól orosz bázisokat létesítettek rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal és rakétatüzérséggel.

Hátha mégis úgy lehetne

Összességében azzal is egyetértenek a szakértők, hogy a háború egyik félnek sem érdeke, így ez a forgatókönyv nem valószínű. Elsősorban Kijevnek kell tartózkodnia attól, hogy bármivel provokálja az orosz medvét a délékelet-ukrajnai csatatéren. Az orosz csapatösszevonásokról általában az az elemzők véleménye, hogy a megfélemlítést szolgálják.

A lapba azonban nem azon a térfélen, Ukrajnában pattog, amelyen a kiszámíthatóbb játékosok vannak, hanem az oroszoknál, ahol Vlagyimir Putyin a csapatkapitány, aki többször megmutatta, hogy nem riad vissza a váratlan erőszakos megoldásoktól, ha jónak látja azokat. Ahogy az egyik szakértő fogalmazott, az, hogy a kardcsörtetés csak az érdeklődés felkeltését szolgálja-e (mármint Putyin jelzi, hogy nélküle nem lehet intézni a világ dolgait) vagy a konfliktus eszkalálódásának előjele, kizárólag azon múlik, mit akar a Kreml ura.