Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Utah állam kormányzója, Spencer Cox a hétvégén arra utasította az alkoholos italok ellenőrzésével foglalkozó hatóságot, hogy vetessen le minden orosz gyártmányú és márkájú terméket a kiskereskedelmi üzletek polcairól. A rendelet kiadásával Cox csatlakozott New Hampshire, Ohio és Pennsylvania kormányzóihoz, akik nagyrészt szimbolikus gesztussal támogatták az ostromlott Ukrajnát, amelyet a múlt héten orosz katonai erők támadtak meg - írja a Reuters.

"Mi is megtesszük a magunk részét az orosz megszállók visszaszorításában, és kiállunk az ukrajnai testvéreink mellett" - mondta Cox. Azt is mondta, hogy Utah állam minden állami beszerzést át fog vizsgálni, hogy ellenőrizze az esetleges orosz kapcsolatokat.

A bojkottnak valószínűleg csak szimbolikus hatása lesz: a tilalom leginkább a vodkát és a kaviárt érinti. Az Egyesült Államok vodkaimportjának ugyanis mindössze 1,2 százaléka származott Oroszországból 2021 első felében a Distilled Spirits Council of the United States szerint. 

A csoport adatai szerint az import mindössze 18,5 millió dollárnyi forgalmat tett ki az Egyesült Államok 2021-es 1,4 milliárd dolláros teljes vodkabehozatalából, amelybe beletartozik a Franciaországból származó 660 millió dollár is.

Sok, az Egyesült Államokban értékesített orosz stílusú vodka, köztük a Smirnoff és a Stolichnaya valójában más országokban, köztük az Egyesült Államokban készül. A Szovjetunió összeomlása óta a Stolichnaya márka tulajdonjoga vitatott egy orosz állami vállalat és a Stoli Group között, de az Egyesült Államokban értékesített vodkát az utóbbi gyártja. A cég a termékeit Lettországban gyártja, és közölte, hogy támogatja az ukrán népet. A Stoli honlapjára látogatók most egy nyitóoldalt látnak, amelyen fehér alapon egy halványkék és sárga galamb látható, amely olajágat tart.

A Russian Standard vodkát, az Egyesült Államokban forgalmazott legnépszerűbb orosz gyártmányú vodkát a moszkvai székhelyű Roust Group és a Roust International forgalmazza. Green Mark Vodka márkanév alatt is árusítják ezt.

Néhány kanadai tartomány, köztük Ontario, Alberta és Brit Columbia a múlt héten hasonló lépéseket tett, és elrendelte, hogy a tartományi italboltok ne áruljanak több orosz gyártmányú márkát.

Több budapesti kisboltban is tapasztalta a Napi.hu, hogy levették a vodkát a polcokról az eladók. Egyik nagylánc sem számolt be ilyen lépésről, pedig Magyarországon az orosz vodkaként árult termékek több mint 60 százaléka tényleg orosz importból származik.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.