Oroszország elfoglalta Ukrajna partvidékének nagy részét, blokkolva a mezőgazdasági exportot és felhajtva a gabona árát. Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna most nem tud nagy mennyiségű búzát, kukoricát, növényi olajat és más termékeket exportálni, amelyek "stabilizáló szerepet játszottak a világpiacon" – írja a Reuters.

"Emberek milliói éhezhetnek, ha a Fekete-tenger orosz blokádja folytatódik" - mondta a TIME100 2022-es New York-i gáláján elhangzott videónyilatkozatában, amelyet az ukrán hatóságok csütörtökön tettek közzé. Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy fegyverként használja az élelmiszerellátást. Oroszország szerint a tengeren elhelyezett ukrán aknák és a Moszkva elleni nemzetközi szankciók a felelősek – írja a Reuters.

Kijev korábban a megtermelt áruk nagy részét tengeri kikötőkön keresztül exportálta, de Oroszország február 24-i inváziója óta kénytelen vonattal szállítani a gabonát Ukrajna nyugati határán vagy a Duna folyó kis kikötőin keresztül.

Zelenszkij, aki felkerült a Time magazin 2022-es 100 legbefolyásosabb emberének listájára, azt mondta, hálás Joe Biden amerikai elnöknek, amiért "egyesítette a szabad világot, amikor az orosz fenyegetés felmerült". Egyúttal felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy több fegyverrel lássák el Ukrajnát, és összehasonlítást vont az általa orosz gyűlöletnek nevezett és a COVID-19 között.