A hatóság jelentése szerint az Agung szürke hamut szór a térségre, és 12 kilométeres távolságból "kisebb, szórványos robbanások hallatszanak". A kráterből az éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy "bármikor újabb kitörések történhetnek". A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, kráteréből a hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott - írta a portál.

Bali nemzetközi repterét hétfőn a kora reggeli órákban lezárták, miután a füst elérte a légteret. 445 járatot töröltek, így mintegy 59 ezer utazó rekedt a szigeten - közölte Arie Ahsanurrohim, a reptér szóvivője. A lezárás kedd reggelig marad érvényben, de a hatóságok hat óránként felülvizsgálják a helyzetet.

A több mint 3 kilométer magas vulkán már szeptember közepén is egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. Tevékenysége azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakóhelyükre. Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

Az ausztrál Jetstar légitársaság ugyanakkor szombat este 9 járatot törölt. Emiatt utasok ezrei rekedtek a repülőtéren. A Jetstar azonban vasárnap azt közölte, hogy járatai többségét elindítja, mivel vezető pilótái szerint biztonságos a repülés. Mindazonáltal arra figyelmeztettek, nagyon gyorsan változnak a légköri viszonyok, ezért nem kizárt, hogy törölnek járatokat.

Hétfőn újra megnyitották a forgalom előtt a szomszédos Lombok szigetének repterét, amelyet előzőleg a vulkán által kilövellt hamufelhő miatt kellett lezárni.