"Biztosítékokat kaptunk az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól, hogy nem fognak üldözni vagy letartóztatni egyetlen koszovói szerbet sem, aki részt vett a tiltakozásokban és barikádok állításában" - mondta Petkovic sajtótájékoztatón.

Koszovó, Szerbia déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, de Szerbia és a koszovói szerbek nem ismerik el ezt, és továbbra is a Szerbia által kibocsátott rendszámtáblákat használják. Szerbia és Koszovó viszályában az Egyesült Államok és az Európai Unió próbál közvetíteni.

Arra is garanciákat kaptunk, hogy a koszovói biztonsági erők nem fognak a szerb többségű észak-koszovói területekre belépni a Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) parancsnokának és képviselőinek hozzájárulása nélkül

- mondta Petkovic.

Az észak-koszovói szerbek harmadik hete állítanak útblokádokat és barikádokat, tiltakozásul Dejan Pantic volt koszovói szerb rendőr letartóztatása miatt. Egyik fő követelésük, hogy Panticot bocsássák szabadon. Az illetékes pristinai bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a volt rendőrt az ügyészség kérésére ki fogják engedni a fogdából, és házi őrizetbe fogják helyezni.

Petkovic azt is elmondta, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök a barikádok elbontására szólította fel az észak-koszovói szerbeket. Vucic és a koszovói szerbek képviselői szerda este a koszovói határ közelében találkozót tartanak, és bejelentik a barikádok elbontását - jelezte Petkovic.

Szerdán az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió maximális önmérsékletre szólította fel a viszálykodó feleket.