Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai Vuhan Virológiai Intézet (Wuhan Institute of Virology - WIV) három kutatója 2019 novemberében eléggé megbetegedett ahhoz, hogy kórházi ellátást igényeljenek - számolt be egy korábban nem nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentésről a WSJ. Az információk tovább erősítheti a nyomást, hogy részletes vizsgálatot folytassanak le annak kiderítésére, hogy a koronavírus a laboratóriumból szabadulhatott-e ki.

Kínában nem szokatlan, hogy az emberek egyenesen a kórházba mennek, ha megbetegszenek, vagy mert ott jobb ellátást kapnak, vagy mert nincs hozzáférésük háziorvosi ellátáshoz. A Covid-19 és az influenza, bár nagyon különböző betegségek, néhány tünetük megegyezik, mint például a láz, a fájdalom és a köhögés. Mégis fontos információ lehet, ha ugyanannak a koronavírusokkal foglalkozó csoportnak a tagjai hasonló tünetekkel kerültek kórházba röviddel a világjárvány első felismerése előtt.

Szakértők már régen sejtik, hogy bár a kínai hatóságok szerint az első megerősített eset egy férfi volt, aki 2019. december 8-án betegedett meg, de maga a vírus régebb óta terjedhetett a közösségben. Emiatt régóta várják, hogy Kína alaposan vizsgálja meg a járvány elterjedésének körülményeit. Bár az összeesküvés-elméletek hívei már régen terjesztik azt a bizonyítatlan állítást, hogy a SARS-CoV-2 vírust - mely a Covid-19 megbetegedést okozza - mesterségesen állították elő a laboratóriumban, a kutatók szerint valószínűbb, hogy zoonózis történt, vagyis természetes körülmények között terjedt át denevérekről emberekre a kórokozó egy mutáció révén.

Az amerikai hírszerzési jelentés nyilvánosságra kerülése a kutatók számáról, megbetegedésük időpontjáról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntéshozó testületének ülése előtt történt, amely várhatóan megvitatja a Covid-19 eredetével kapcsolatos vizsgálat következő szakaszát. A WHO már tavaly megkezdte a vizsgálatát, több adatot is közölt, amely megerősítette, hogy valószínűbb a vírus természetes átugrása, de soha nem zárták ki a laborszökevény-elméletet. A mostani információk sem jelentik azt, hogy a vírus mesterséges eredetű, de azt a feltételezést erősíti, hogy a kórokozó már a hivatalos jelentések előtt cirkulált a Vuhan környéki területeken.

Hiteles, de nem perdöntő

A Wall Street Journal szerint a mostani jelentés részletei túlmutatnak egy, a Trump-kormányzat utolsó napjaiban kiadott külügyi tájékoztató adatain, amely szerint a koronavírusokat és más kórokozókat vizsgáló laboratórium több kutatója 2019 őszén "a Covid-19 vírusra és a szokásos szezonális betegségre egyaránt jellemző tünetekkel" lett rosszul. A laboratóriumi kutatókról szóló értesüléseket ismerő jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők eltérő véleményt fogalmaztak meg, hogy mennyire bizonyítottak az állítások: egy személy azt mondta, hogy azokat egy nemzetközi partner szolgáltatta, és jelentősek lehetnek, de még további vizsgálatra és további megerősítésre szorulnak, míg egy másik forrás szerint "a különböző forrásokból származó információk kiváló minőségűek voltak".

A vuhani intézet nem osztotta meg a nyers adatokat, biztonsági naplókat és laboratóriumi feljegyzéseket a denevér-koronavírusokkal kapcsolatos kutatói munkájáról. Kína többször is tagadta, hogy a vírus kiszökött volna az egyik laboratóriumából. Vasárnap a kínai külügyminisztérium idézte a WHO vezette csoport februári látogatása után levont következtetéseit, miszerint a laboratóriumi szivárgás rendkívül valószínűtlen. "Az Egyesült Államok továbbra is a laboratóriumi szivárgás elméletét hangoztatja" - közölte a külügyminisztérium a The Wall Street Journal megkeresésére. "Valóban a forrás felkutatása miatt aggódik, vagy megpróbálja elterelni a figyelmet?" - reagált kérdésekkel a pekingi kormányzat.

A Biden-adminisztráció nem kívánta kommentálni a hírszerzési értesüléseket, de úgy fogalmaztak, hogy a WHO-nak és a nemzetközi szakértőknek minden technikailag hiteles elméletet meg kell vizsgálniuk a világjárvány eredetéről.

"Továbbra is komoly kérdéseink vannak a Covid-19 világjárvány legkorábbi napjaival kapcsolatban, beleértve a Kínai Népköztársaságon belüli eredetét is" - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, aki azt is közölte, hogy alapelvük, hogy soha nem kommentálnak hírszerzési kérdéseket.

Peking azt is állította, hogy a vírus Kínán kívülről származhatott, többek között a marylandi Fort Detrick katonai bázis egyik laboratóriumából, és felszólította a WHO-t, hogy vizsgálja meg a más országokban előforduló korai Covid-járványokat. A legtöbb tudós szerint semmi sem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a vírus egy amerikai katonai laboratóriumból származik, és a Fehér Ház szerint nincs hiteles bizonyíték, ami megalapozná a vizsgálatot.

További vizsgálatokat várnak el

David Asher, egy volt amerikai külügyi szakértő, aki Mike Pompeo akkori külügyminiszter megbízásából a vírus eredetével foglalkozó minisztériumi munkacsoportot vezette, márciusban a Hudson Intézet szemináriumán azt mondta: kétli, hogy a laboratóriumi kutatók a közönséges influenza miatt betegedtek meg. "Nagyon kétlem, hogy három, fokozottan védett körülmények között, egy hármas szintű laboratóriumban koronavírusokon dolgozó ember egy héten belül olyan influenzában betegedne meg, amely miatt kórházba vagy súlyos állapotba kerülnek, és ennek semmi köze a koronavírushoz" - mondta Asher, hozzátéve, hogy a kutatók megbetegedése "az első ismert Covid-19-es esetek csoportját" jelentheti.

A szkeptikusok által régóta összeesküvés-elméletnek minősített hipotézis, miszerint a világjárvány egy laboratóriumi balesettel kezdődhetett, nagyobb érdeklődést váltott ki a tudósok körében, akik panaszkodtak a kínai hatóságok átláthatóságának vagy az alternatív hipotézisre vonatkozó meggyőző bizonyítékok hiányára: arra, hogy a vírust az emberek egy denevértől vagy más fertőzött állattól kapták el egy laboratóriumon kívül.

A laboratóriumi hipotézis hívei szerint a fertőzött denevér által hordozott vírust azért hozhatták be a laboratóriumba, hogy a kutatók potenciális vakcinákon dolgozhassanak - csakhogy az megfertőzte a kutatókat és kiszabadult az intézményből. Bár a laboratóriumi hipotézist egyre komolyabban veszik, a vitát még mindig politikai feszültségek színezik.

Az Egyesült Államok vezető fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, Anthony Fauci teljeskörű vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy mi történt Kínában a világjárvány kezdetén, szavai szerint nincs meggyőződve arról, hogy a Covid-19 természetes módon alakult ki. "Természetesen a vizsgálatot végző emberek azt mondják, hogy valószínűleg állatokban alakult ki és fertőzte meg az embereket, de lehetett valami más is, és ezt ki kell derítenünk" - mondta Anthony Fauci egy rendezvényen a hétvégén a brit Times szerint. "Szóval ez az oka annak, hogy azt mondtam, teljes mértékben támogatok minden olyan vizsgálatot, amely a vírus eredetét vizsgálja" - jelentette ki Fauci.

Csakhogy Kína eddig nem folytatott transzparens vizsgálatot, a WHO eljárását is többször hátráltatták. Ráadásul tavaly Li-Meng Yan kínai virológus egy gyenge minőségű, többszörösen cáfolható állításokat tevő tanulmányt tett közzé, amelyben a vírus mesterséges genetikai mutációit sorolta fel. Maga a kutató azt állítja, hogy ő maga is foglalkozott a denevérről-emberre való terjedéssel, azonban ezt cáfolták, kutatását pedig szakértők szakmailag megalapozatlannak tartják. Viszont Yan állításai feltüzelték az összeesküvés-elméletek híveit.