Ez éles váltás a korábbi nézetekhez képest, az elmúlt 16 hónapban, a vírus első ismert felbukkanása óta ugyanis a brit, amerikai és egyéb nyugati hírszerzések rendre kizárták annak lehetőségét, hogy a virológiai intézet szerepet játszott volna a világjárványban.

A brit hírszerzés eredetileg csak távoli lehetőségként említette, hogy egy laborból eredhet a járvány, most viszont már elképzelhetőnek vélik - állítják a brit lap forrásai.

QP | Quality Placement

E hét közepén Joe Biden amerikai elnök utasítást adott az amerikai hírszerzés számára, vizsgálják meg, származhat-e mégis laboratóriumból a koronavírus. Két forgatókönyvet kell megvizsgálniuk, azt, hogy laborból származhat, vagy természetes úton fejlődhetett ki a vírus, ám az, hogy a laboros verziót is lehetőségként kezelik, új és kiemelt előrelépés. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy mindkét forgatókönyvről alacsony vagy mérsékelt meggyőződése van a hírszerzésnek egyelőre - írta a Telex.

Már 2019 novemberében kórházba került három ember a SARS-Cov-2 vírus által okozotthoz hasonló tünetekkel Kínában. Mindannyian a Vuhani Virológiai Intézet kutatói voltak, ami erősíti, hogy valamilyen formában a laborból szabadulhatott ki a vírus, de azt nem támasztják alá, hogy a betegséget mesterségesen állították volna elő - derül ki a korábbi amerikai hírszerzési jelentésekből.

Ezt követően hirtelen a kínai kutatók közzétettek friss adatokat azt alátámasztandó, hogy denevérektől indulhatott a fertőzés. Sőt, állítják, hogy vannak olyan kórokozók is, amelyek teljesen új vírusok és talán már megfertőztek embereket is