Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg vasárnap interjút közölt Danielle Andersonnal, a denevérvírusok 42 éves szakértőjével, aki 2019 novemberéig az intézet BSL-4-es laboratóriumában dolgozott. Anderson úgy írta le a volt munkahelyét, amely ugyanúgy működött, mint bármelyik másik szigorúan zárt laboratórium. 

Idén május végén a The Wall Street Journal felfedett egy amerikai hírszerzési jelentést, amely szerint a laboratórium három kutatója 2019 novemberében - egy hónappal azelőtt, hogy az új koronavírust először találták meg Vuhanban - olyan rosszul lett, hogy kórházba kellett menniük. Napokkal később Joe Biden elnök közölte az amerikai hírszerző ügynökségekkel, hogy 90 napjuk van arra, hogy "megduplázzák erőfeszítéseiket a koronavírus eredetére vonatkozó információk gyűjtésére és elemzésére".

"Amit az emberek mondanak, az egyszerűen nem így van" - reagált erre Anderson, aki azt is elmondta, "ha az emberek megbetegedtek volna, feltételezem, hogy én is beteg lettem volna - és nem voltam az".

Anderson elmondta, hogy decemberben egy szingapúri konferencián újra találkozott sok vuhani kollégájával, és hogy egyikük sem számolt be semmi szokatlanról a laboratóriumban. 

"A tudósok pletykásak és izgatottak. Az én szemszögemből nézve semmi furcsa nem történt akkoriban, ami arra engedne következtetni, hogy itt valami történik" - magyarázta a virológus, miért nem hisz az elméletben. Anderson azt is elmondta a Bloombergnek, hogy a laboratóriumban szigorú biztonsági protokollok vannak érvényben, és nem hiszi, hogy a vírus onnan szivárgott volna ki. Neki és kollégáinak egy 45 órás "nagyon, nagyon kiterjedt" képzést kellett elvégezniük ahhoz, hogy egyedül dolgozhassanak a laborban.

"A világjárványt senki sem tudta volna ilyen mértékben elképzelni" - mondta az ausztrál kutató, aki szerint "a vírus a megfelelő helyen volt a megfelelő időben, és minden összeállt, hogy ez a katasztrófa bekövetkezzen".

Az elmélet, miszerint az új koronavírus a laboratóriumból szivárgott ki, idén egyre népszerűbbé vált, miután kezdetben olyan republikánus törvényhozók támogatását nyerte el, mint  Tom Cotton és Lindsey Graham szenátoroké.

A Bloombergnek azért Anderson azonban elismerte, hogy súlyos balesetek esetén a vírusok kiszivároghatnak a laboratóriumokból. 

"Nem vagyok annyira naiv, hogy azt mondjam, ezt teljesen leírom" - mondta az interjúban.

Az Egészségügyi Világszervezet tisztviselői korábban azt mondták, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a koronavírus a vuhani laboratóriumból "szökött volna meg". De ahogyan a Business Insidernek egy másik szakértő, Aylin Woodward beszámolt róla, még ha a szivárgás meg is történt, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vírus mesterséges volt.