Warren Buffett amerikai üzletember és sokak szering tőzsdeguru a USA Nabraska államának Omaha városában bejegyzett, általa alapított Berkshire Hathaway befektetési vállalat vezetője. A világ egyik legismertebb, ha nem a legismertebb befektetője. Becslések szerint 85 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amivel a világ negyedik leggazdagabb embere. A befektető, aki augusztusban lesz 89 éves, hosszú élete alatt számos többé-kevésbé érdekes tulajdonságával szerzett hírnevet magának.

Például nyíltan vállalja, hogy a gyorséttermi ételek a kedvencei, naponta literszámra fogyasztja a kólát, ám ennek ellenére jó egészségnek örvend. Fontos tulajdonsága, hogy imád olvasni, illetve köztudott, hogy szívesen jótékonykodik. Híres arról is, hogy befektetései során nem csupán pénzügyi szempontokat követ, hanem a befektetési célpontok egyéb értékeit is figyelembe veszi. A Business Insider összegyűjtötte a befektetési guru számos olyan mondását, amelyet ingyen tanácsnak tekinthet mindenki, aki adásvételeket tervez kötni életében.

Légy boldog

Az első idézetben Buffett azt tanácsolja az tőzsdei befektetőknek, hogy olyan cégekbe forgassák a pénzüket, amelyek részvényeit akkor is örömmel megtartanák, ha tíz évre bezárnák a börzéket, azaz nem lenne módjuk eladni azokat. Ezzel valószínűleg arra utal, hogy a pénzügyi hasznon túl az értékteremtés szempontját is vegyék figyelembe, amikor befektetési döntéseket hoznak.

Ne nézd túl közelről a piacot! - mondta amikor 2016 táján hullámzani kezdtek az árfolyamok. Ezzel arra a magatartásra utalt, amikor valakik adják-veszik a részvényeket, és folyton aggódnak, ha azt látják, hogy a kezükben lévő papírok értéke kicsit csökken. Ezért úgy vélik, azonnal meg kell szabadulniuk ezektől, amint egy kicsit felmegy az áruk, ám Buffett szerint ezzel a magatartással nem fognak sokat keresni.

Mindig tudtam, hogy meg fogok gazdagodni - jelentette ki egyszer magabiztosan, majd még hozzátette azt is, hogy úgy emlékszik, soha nem kételkedett ebben egy percig sem. Talán ehhez a megjegyzéshez kapcsolódik az az közmondásszerű mondata, miszerint azért ül ma valaki az árnyékban, mert hosszú idővel ezelőtt elültettek ott egy fát.

Figyelj és tanulj!

Olvass és gondolkodj! - szól a következő jó tanácsa, amit kiegészít azzal, hogy ő egész életében rengeteg időt szentelt a gondolkodásnak. Szinte minden nap órákon át csak ül és gondolkodik. Ez igen szokatlan viselkedés az amerikai üzleti életben. Sokkal több időt tölt olvasással és gondolkodással, mint a legtöbb kollégája, és jóval ritkábban hoz ösztönös, gyors döntéseket.

Szerinte a kockázat abból fakad, hogy valaki úgy cselekszik, hogy nem tudja mit csinál - szól a következő megállapítás. Például olyan részvényekbe fekteti a tőkéjét, amelyekről semmit sem tud. Ennek szellemében jobb, ha valaki az életében kevés dologra szenteli az idejét, mert ezzel kerülheti el, hogy sok mindent csináljon rosszul.

Gyermeknevelési tanácsnak minősül az a mondata, miszerint annyi pénzt akar a gyerekeinek adni, hogy úgy érezzék bármivel foglalkozhatnak az életükben, de nem annyit, hogy ne kelljen semmit csinálniuk.

Útkereszteződés

A lámpa bármikor zöldről pirosra válthat anélkül, hogy közben sárga lenne - szól a közlekedési lámpák működésének értelmezése a tőzsdék világában. Amikor a nagy zuhanások jönnek a börzén, óriási befektetési lehetőségek nyílnak meg azok előtt, akik korábban nem adósodtak el - egészítette ki ezt a véleményét egy a cége befektetőihez írt levélben, amelyben azt magyarázta, miért ellenezte egész életében a hitelfelvételből történő részvényvásárlást. Mivel nem tudni, mikor jön el a tőzsdei hullámzásban a valós értéküknél olcsóbb papírok megszerzésének lehetősége, megtakarításra van szükség ahhoz, hogy ilyenkor vásárolni lehessen.

Egy üzletembernek húsz évébe telhet, mire felépíti hírnevét, amit öt perc alatt tönkre tehet - hangzik a közhely, amit mégis sokan elvétenek. Hogy ezt elkerüljék érdemes odafigyelni a következő nem magától értetődő megjegyzésre: nem lehet jó megállapodást kötni egy rossz emberrel. Ezt úgy fordíthatjuk le, hogy óvakodjunk a simlis üzletemberektől!

Éljenek az akciók!

Nem várná az ember egy dúsgazdag embertől a következő megjegyzést: akár zokniról, akár részvényről van szó, jó árut szeretek vásárolni, amikor leárazzák! Az óvatosság alapszabályát szintén egy befektetőknek szóló levélben fogalmazta meg: csak egyszerű, átlátható vállalatokba szabad pénzt fektetni, amelyek működését érjük!

A sikeres és az igazán sikeres emberek között Buffett szerint az a különbség, hogy az utóbbiak szinte mindenre nemet mondanak. Ezzel vélhetően az előbbi mondásokból is tükröződő óvatosság fontosságára utalt, illetve arra, hogy a félművelt okoskodásnak a társasági beszélgetésben van helye, nem az üzletben. Ehhez kapcsolódik az a megjegyzés, miszerint csak akkor derül ki, hogy ki úszott meztelenül, amikor visszahúzódnak a hullámok.

Kriptovaluták

Végül érdemes felidézni, hogy a befektetési guru szerint a kriptovaluták csúfos véget fognak érni. Ezt a Berkshire Hathaway befektetőinek 2018-ban írt levelében állította. Szerinte ezek a befektetési termékek semmilyen értéket nem képviselnek vagy állítanak elő, azaz pusztán spekulációs eszközök, amelyeket azon az alapon adnak-vesznek az emberek, hogy úgy vélik, mindig lesz rájuk vevő.

Buffett szerint kevéssé acélos jellemű emberek lehetőséget látnak a kriptovalutákban, hogy bepalizzanak olyanokat, akik meg akarnak gazdagodni pusztán azért, mert a szomszédjuknak jobban megy a sora, mint nekik. Ezért elkezdenek kereskedni valamivel, aminek működését egyikük sem érti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!