"Az Egyesült Államok figyelmezteti a külföldi pénzügyi intézményeket, hogy szankciókkal kell szembenézniük, amennyiben részesei olyan törvénytelen tranzakcióknak, amelyek segítik Nicolás Madurót és korrupt hálózatát" - fogalmazott közleményében a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Bolton leszögezte azt is: az Egyesült Államok "nem hagyja, hogy Maduro ellopja a venezuelai nép vagyonát". Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja kedden, külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azt közölte: Washington rövidesen új vízum-megszorításokat vezet be Nicolás Madurót támogató személyek ellen. Abrams utalt arra is, hogy az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat hozhat olyan külföldi cégek ellen, amelyek az amerikai kormány "feketelistáján" szerepelnek. A különmegbízott azonban konkrétumokat nem említett.

Mike Pence amerikai alelnök szerdán délután bejelentette: az amerikai külügyminisztérium megtagadja, vagy adott esetben visszavonja az amerikai beutazási vízumot 77 venezuelai állampolgártól. Valamennyiükről úgy tartják, hogy Nicolás Maduro környezetéhez tartoznak.