Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézkedéstervezet - amely csütörtökön került a Reuters birtokába - a 2021-es stratégiai versenytörvény címet kapta, és többek között azt mondja ki, hogy Washingtonnak arra kell ösztönöznie a szövetségeseit, hogy tegyenek többet a pekingi „agresszív magatartás” ellenőrzéséért és kordában tartásáért. Továbbá előírja, hogy minden szövetségi hivatalnak és ügynökségnek ki kell jelölnie egy magas rangú tisztviselőt, aki összehangolja az intézkedéseket a Kínával folytatott stratégiai verseny kapcsán.

Bob Menendez szenátor, a bizottság demokrata elnöke és Jim Risch, a testület rangidős republikánus tagja együtt jegyzi a 283 oldalas törvénytervezet. Mindez annak manifesztációja, amit még februárban ígért meg Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője. A szenátus kereskedelmi bizottsága szerdán bejelentette, hogy április 14-én meghallgatást tart a kétpárti intézkedéstervezetről az Egyesült Államok technológiai kutatási és fejlesztési programjainak megerősítése érdekében. Ez öt év alatt 110 milliárd dollárt ír elő az Egyesült Államok fejlesztéseinek támogatására.

A szenátus jogszabálycsomagja tükrözi a kétpárti igényt Peking megfegyelmezésére. Célja a Kínával folytatott gazdasági versenyben az amerikai pozíció erősítése. De olyan humanitárius és demokratikus értékek melletti fellépés is, mint például a muszlim ujgur kisebbség ügyének védelme, a hongkongi tüntetések elfojtása elleni felszólalás és Peking visszaszorítása a Dél-kínai-tengeren.

Az elmúlt időszakban Kína kihasználta, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a nemzetközi közösségnek kevés ideje volt figyelni a pekingi nyomulásra: az ország például vakcinadiplomáciába kezdett a szegényebb államokban, valamint presztízs beruházásokat finanszírozott külföldön. Erős szövetségeseket talált a feltörekvő országok között, így például Magyarországgal is erősödtek diplomáciai kapcsolatai. Vélhetően Washington erre is utalt akkor, amikor a szövetségesek Kína elleni fellépésének motiválásáról szóló passzusokat írtak a kétpárti javaslatba.

Joe Biden elnök adminisztrációja vélhetően támogatni fogja a javaslatot, mert az elmúlt időszakban többször is problémának nevezték meg Kína agresszív diplomáciai és gazdasági terjeszkedését. Antony Blinken külügyminiszter egyre ellenségesebbnek nevezte a viszonyt a két ország között.