A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben.

Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus, aki 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot az Európai Parlamentben, 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt.

Weber volt az Európai Néppárt listavezetője a májusi európai parlamenti választásokon - mivel a voksolást a néppárt nyerte meg, a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosa - az azonban még nem biztos, hogy ő is fogja elnyerni a posztot.

Az EPP képviselői tíz frakcióvezető-helyettest is választottak: a francia Arnaud Danjeant, a spanyol Esteban González Ponst, a holland Esther de Langét, a román Siegfried Muresant, az ír Mairead McGuinnesst, a lengyel Ewa Kopaczot, a bolgár Andrej Kovacsevet, a görög Evangelosz Meimarakiszt, a portugál Paulo Rangelt, valamint a horvát Dubravka Suicát.

A néppártiak a szerdai szavazással az EP parlamenti frakciói közül elsőként alakultak meg.

Az 1972-es születésű, mérnök végzettségű Weber 15 éve tagja az Európai Parlamentnek, 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot.

Az EPP frakciója - amelyhez a Fidesz-KDNP képviselői is tartoznak - az új összetételű Európai Parlamentben is a legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, noha előnye csökkent a többi csoporttal szemben. A végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.