A Fidesz tagságát márciusban, az európai parlamenti választások előtt függesztették fel, miután Magyarországot hetekre ellepték a Soros György- és Jean-Claude Juncker-ellenes plakátok. A kormánypárt azt állította, maga kérte a felfüggesztést a vita rendezésének idejére. A kérdésről februárban tárgyalnak újra a EPP-ben, az elnök azonban most világossá tette az álláspontját - írta a hvg.hu.

"A Fidesz és Orbán Viktor pártelnök egyelőre nem tisztázta a magát azokban az ügyekben, amelyek a tagsága felfüggesztéséhez vezettek." Ilyen a frakcióvezető szerint az, hogy nem történt előrelépés a CEU ügyében, amelynek Budapesten tartásáért maga is kampányolt. "Orbánnak lépnie kell" - jelentette ki Weber.

A Spiegel emlékeztet, hogy a néppárti döntés nyomán - amelynek értelmében a Fidesz politikusai nem vehetnek részt a pártcsalád tanácskozásain és nem jelölhetnek senkit annak vezetői közé - felállt a három tagú "bölcsek tanácsa" is, amelynek célja, hogy megvizsgálja a magyar kormánypártot ért kritikákat. A tanács jelentése a következő hetekben készülhet el, az kerül majd a Néppárt kongresszusa elé februárban. Azt megelőzően a pártcsalád új elnöke, Donald Tusk a Spiegel szerint beszélni akar Orbánnal, aki korábban kijelentette: a Fidesz saját maga dönt majd a sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt - vázolta fel a helyzetet a hvg.hu.