Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés még nem született meg, de "sok minden arra mutat", hogy a Westinghouse lesz a varsói kormány stratégiai partnere az atomerőmű építésében - idézi az MTI a politikust.

Tervezett dél-koreai útja kapcsán Sasin elmondta: a közeljövőben lehetséges egy, a lengyel kormány stratégiai projektjével párhuzamos beruházás meghirdetése is, amelyet dél-koreai partnerekkel valósítanának meg.

Sasin és Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter vasárnap Washingtonban Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel tárgyalt. A tárgyalások után Moskwa megerősítette, hogy az első lengyelországi atomreaktor a tervek szerint 2033-ban állhat működésbe.

Az említett reaktor építése a békés célú, harminc évre szóló atomenergetikai együttműködésről aláírt, 2021 februárjában életbe lépett lengyel-amerikai kormányközi megállapodás egyik eleme. A megállapodás keretében az amerikai Westinghouse technológiai és finanszírozási ajánlatot készített az AP1000 technológiájú erőműre - írja az MTI.

Lengyel atomreaktorok építésére a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), valamint az Électricité de France (EdF) francia energiaipari óriásvállalat is ajánlatot tett.

A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-három évente létesítenének további, 6-9 gigawatt kapacitású erőművet.

A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken a szénalapú energia aránya. Az ukrajnai háború kapcsán azonban a kormányprogramot a jövő év elején úgy módosítanák, hogy az atomenergia mellett korszerűsített szénalapú energiának is maradjon helye az energiamixben - jelentették be nemrég.