A kevésbé tehetős országokban a koronavírus-világjárvány ellen folytatott harcra vonatkozó új tervet ismertetett csütörtökön a WHO. A szervezetnek és partnereinek 23,4 milliárd dollárra van szüksége, hogy segítse a veszélynek kitett országokat, hogy beszerezhessék és alkalmazhassák a Covid-19 elleni eszközöket mostantól 2022 szeptemberéig. A WHO közleményében hangsúlyozta: ez az összeg minimális a pandémia okozta gazdasági veszteségek és a gazdaság talpraállítási költségei jelentette dollármilliárdokhoz képest.

"A koronavírus-tesztekhez, kezelésekhez és védőoltásokhoz való egyenlőtlen hozzáférés az egész világban meghosszabbítja a járványt, és még veszélyesebb, a betegség ellen jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel szemben ellenálló újabb variánsok megjelenésének a kockázatát hordozza magában" - olvasható a dokumentumban, melynek ismertetésekor Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének főigazgatója figyelmeztetett, hogy a 2019 végén Kínában kezdődött, azóta 5 millió emberéletet követelő világjárványnak még nincs vége.

A genfi sajtótájékoztatón elhangzott az a jelentésben is szereplő állítás, mely szerint az egész világban felhasznált teszteknek mostanáig mindössze 0,4 százalékát, a beadott védőoltásoknak pedig csupán 0,5 százalékát alkalmazták az alacsony jövedelmű országokban, pedig ezek az országok adják a világ népességének 9 százalékát. A WHO főigazgatója hónapok óta hajtogatja ezt, és több mint fél éve kér méltányos összegeket a fejlődő országok Covid-19 elleni harcának segítésére, de felhívásai ezidáig süket fülekre találtak. Tedrosz a hét végén Rómában találkozó G20-csoporthoz is intézte most szavait - a világ vezető gazdasági hatalmait kérve, hogy finanszírozzák a WHO új stratégiát.

Erős visszajelzéseket várnak

A nagyszabású terv előirányozza egyebek mellett a Merck gyógyszergyár által gyártott, a Covid-19-betegség enyhe és közepes formái esetén szájon át alkalmazandó vírusellenes kísérleti gyógyszer felhasználását. Amennyiben a gyógyszerfelügyeleti hatóságok engedélyezik a szer felhasználását, egy kúra költsége 10 dollárba kerülne.

A Covid-19 elleni tesztek, kezelések és védőoltások kifejlesztése, előállítása és méltányos elosztása terén a WHO és partnerei által 2020 április végén beindított együttműködés (angol rövidítéssel ACT Accelerator vagy ACT-A) mellé akkreditált WHO-különmegbízott, Carl Bildt volt svéd miniszterelnök Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az ACT-A kemény harcot folytatott a korábbi finanszírozás biztosítása érdekében. Hozzátette: Norvégia és a Dél-afrikai Köztársaság vezeti közösen az adománygyűjtő akciót. - Erős jelzéseket várunk tehát a hét végi római G20-csúcstól - mondta Bildt.

A vakcinákra és a tesztekre egyenként 7 milliárd dollárt szánnak. További 5,9 milliárd dollárt terveznek fordítani az egészségügyi rendszerek fejlesztésére, 3,5 milliárd dollárt pedig a kezelésekre, egyebek mellett vírusellenes kortikoszteroidokra és orvosi oxigénre.A Covax program, amely az ATC-A-n belül a védőoltásokkal foglalkozik, mintegy 400 millió adag koronavírus elleni védőoltást szállított több mint 140 alacsony és közepes jövedelmű országba, ahol továbbra is alacsony az átoltottsági arány. -Tudjuk, hogy körülbelül 30 ország csak a Covaxtól függ, nincs már vakcinaforrásuk - magyarázta Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főtanácsadója.

A WHO globális tervének - mely szerint ez év végéig a lakosság 40 százalékát be kellene oltani - 82 ország már várhatóan nem tud majd eleget tenni, de a főtanácsadó szerint néhány még közülük is elérhetné ezt a célt, ha megindul a vakcinaszállítás.