A világjárvány kezdete óta mintegy hat-nyolcmillió ember halhatott meg a Covid-19 vagy annak hatásai miatt, szemben az országok hivatalos jelentéseiben szereplő 3,4 millió halálesettel - mondta újságíróknak Samira Asma, a WHO adatszolgáltatási részlegének igazgatóhelyettese. A szervezet a becslését egy statisztikai modellre alapozza, amely a koronavírusnak tulajdonítható többlethalálozást becsüli meg.

A módszer lényege, hogy a hivatalosan regisztrált halálesetek teljes számát veszik, majd kivonják belőle azon halálesetek számát, amely a korábbi halálozási trendek alapján várható lett volna, ha a világjárvány nem következett volna be - írja a New York Times.

Ennek alapján a WHO becslése szerint 2020-ban 53 európai országban 1,1-1,3 millió ember halt meg a Covid-19 miatt, ami nagyjából kétszerese a hivatalos adatokban rögzített számnak. A szervezet számításai szerint ugyanebben az időszakban az amerikai kontinens 35 országában 1,3-1,5 millió ember hunyt el, szemben a hivatalosan regisztrált 900 ezer halálesettel.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései és a hivatalos adatok közötti óriási eltérés rámutat arra, hogy sok ország korlátozottan képes a lakosságát tesztelni a koronavírusra, valamint a hivatalos egészségügyi adatok feldolgozásának hiányosságaira is felhívja a figyelmet. William Msemburi, a WHO adatelemzője szerint például a koronavírus néhány áldozata már a vizsgálat előtt meghalt, és haláluk nem jelent meg a hivatalos jelentésekben.

A teljes adatkészletet jövő héten Genfben, a politikai döntéshozó közgyűlés éves ülésén mutatja be a WHO. A számok segítenek talán meggyőzni az egyes államokat abban, hogy sürgősen be kell fektetniük az adatrendszerek fejlesztésébe, és az egészségügyi fejlemények nyomon követésére és jelentésére szolgáló kapacitásaikat is növelni kell.

A többlethalálozási statisztikák még Magyarországon is rosszabb képet mutatnak, pedig az eddigi közel 30 ezer halálos áldozat is a világ legsúlyosabbja lakosságarányosan.