Kína az év elején engedélyezte a koronavírus eredetét kutató nemzetközi szakértői csoport beutazását az országba. A WHO várhatóan a következő két hétben adja ki az ázsiai országban végzett vizsgálatok eredményeit összegző jelentését - írja az npr.org cikkére hivatkozva a 24.hu.

A vizsgálat során új bizonyítékokat találtak arra, hogy dél-kínai farmokról vadállatokat szállítottak az egyik vuhani piacra - mondta el Peter Daszak betegségökológus, aki a Kínába utazó szakértőkből álló delegáció tagja volt. A vadgazdaságokat a kínai kormány 2020 februárjában lezárta, és ez Daszak szerint erős jelzés arra, hogy a kormány szerint is valószínűsíthetően ezekről a farmokról jutott el a dél-kínai denevérek koronavírusa a vuhani piacokra és érte el az embereket.

A farmok egy olyan projekthez tartoztak, amelyet Kína közel 20 éven át népszerűsített azzal, hogy segíthet a vidéki szegénység felszámolásában. A programban különböző vadállatokat, köztük cibetmacskákat, sülöket, tobzoskákat, nyestkutyákat és bambuszpatkányokat fogtak be, majd azokat fogságban tenyésztették. Daszak szerint a projekt sikeresnek bizonyult, 2016-ban már 14 millió ember dolgozott ilyen telepeken.

Ezért is meglepő, hogy 2020 februárjában, nem sokkal a járvány kirobbanása után a farmokat felszámolták, a kínai kormány pedig pontos utasításokat adott ki, hogy miként kell megsemmisíteni az állatokat - oly módon, hogy ne legyenek képesek kórokozókat átadni. Daszak arra gyanakszik, hogy a SARS-CoV-2 (koronavírus) először az egyik telepen terjedt át denevérről egy másik vadállatra, majd az emberre - írja a 24.hu.

A vadgazdaságok egy jelentős része Jünnanban és annak környékén van, a tartományban korábban olyan, denevérekben előforduló kórokozót azonosítottak, amely genetikailag 96 százalékban megegyezik a SARS-CoV-2-vel. A farmokon olyan élőlényeket is tenyésztenek, amelyek koronavírusokat hordoznak, ilyen a cibetmacska és a tobzoska.

A kutatók delegációja azt is kiderítette, hogy a telepek beszállítottak a vuhani Huanan Tengeri Nagykereskedelmi Piac eladóinak. Ez az a piac, ahová a koronavírus okozta Covid-19-betegség - akkor még nem ismert, tüdőgyulladáshoz hasonló betegség - első esetei köthetők; a piacot 2019. december 31-én zárták le.